Interview met DOX'er Nigel Onwuachu
Nieuws tag 1 nieuws tag 2

Interview met DOX'er Nigel Onwuachu

Achter elke DOX'er schuilt een bijzonder verhaal, een pad van persoonlijke groei en doorzettingsvermogen. We gaan in gesprek met Nigel, een opmerkelijke DOX'er wiens reis van transformatie en vooruitgang een bron van inspiratie is. Hoe heeft Nigel zijn leven getransformeerd en welke rol heeft de DOX Club hierin? We achterhalen welke uitdagingen hij heeft overwonnen en welke inzichten hij heeft opgedaan tijdens zijn reis.

Wat betekent DOX voor jou en hoe heeft het jou geholpen bij het ontdekken van jezelf als individu?
“Voor mij betekent DOX een keerpunt in mijn leven. Op het moment dat ik me inschreef voor de auditie, was ik eigenlijk heel erg zoekende naar mijn identiteit en mijn doelen. Ik was bezig met het afronden van mijn master, maar voelde me niet voldaan. Ik had weinig passie en zat niet goed in mijn vel. Voordat ik bij DOX kwam, was ik eigenlijk een beetje aan het dobberen, zonder echt richting te hebben. Maar toen ik bij de DOX Club begon, had ik weer een doel, een plek waar ik me kan ontwikkelen en groeien.

DOX brengt discipline in mijn leven. Het geeft me een ritme en een gevoel van doelgerichtheid. Ik weet dat ik op woensdag en zondag bij DOX Club moet zijn en ik doe er alles aan om daar het beste uit te halen. De discipline van aanwezig zijn, maar ook de vrijheid om jezelf te zijn, maakt het voor mij een bijzondere plek. Ik voel de motivatie van de groep en dat motiveert mij ook om mijn best te doen.

Maar ook de liefde en steun die ik er vind. Makers, Lodewijk en Didi, zorgden in blok 1 ervoor dat er een sfeer van openheid en verbondenheid was. Ik voelde me vrij om mezelf te zijn en om liefde te geven en te ontvangen. De communicatie op persoonlijk niveau is iets wat ik echt waardeer en waar DOX me bij heeft geholpen.

DOX heeft mij geholpen om mezelf te ontdekken, discipline te vinden en liefde te ervaren. Het is een plek waar ik kan groeien en bloeien, en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

Kun je een moment delen waarop je je kwetsbaar voelde binnen de DOX Club en wat deed dit met je?
“Het moment waarop ik me het meest kwetsbaar voelde bij de DOX Club was tijdens mijn solo. Als een groepsgericht persoon voel ik me onzeker en ongemakkelijk bij soloperformances. Ik zag anderen breakdancen, poppen, locken en vogueen, en raakte in paniek omdat ik alleen ervaring had met presenteren en theater. Mijn solo voelde ongemakkelijk en mijn zelfkritiek was hoog. Maar juist op dat moment besefte ik dat ik kon leren van deze ervaring, hoe ongemakkelijk het ook was. Solo's zullen voor mij altijd een zwak punt blijven, maar ze bieden ook kansen tot groei.”

Hoe ervaar je de onderlinge steun en verbondenheid binnen de DOX Club?
“De onderlinge steun en verbondenheid binnen de DOX Club ervaar ik als zeer waardevol. De hiërarchie voelt gelijkwaardig aan, waardoor ik me vrij voel om iedereen aan te spreken, van Melvin Fraenk tot de productiemedewerkers. Mijn mentorschap met Jasper van Luijk is bijzonder waardevol. Hij toont begrip en steun vanaf het begin, iets wat ik niet eerder op school heb ervaren. Zijn gevestigde carrière en vergelijkbare achtergrond maakt hem een inspirerend voorbeeld voor mij.

Door DOX heb ik geleerd om mezelf te accepteren, zelfs als bepaalde dingen misschien niet voor mij zijn weggelegd. Ik weet nog steeds niet precies wat mijn pad zal zijn, maar DOX daagt me uit om dingen te proberen en mezelf te ontwikkelen. En dat is een proces waar ik steeds meer vrede mee heb.”

Welke persoonlijke waarden en overtuigingen heb je ontwikkeld door je ervaringen binnen de DOX Club? 
“Structuur is voor mij echt essentieel geworden, vooral na de afgelopen twee jaar waarin ik eigenlijk een beetje losjes omging met afspraken. Nu vind ik het juist prettig om mijn dagen te plannen en duidelijk te communiceren wanneer ik werk en wanneer ik bij DOX Club ben. Het geeft me een gevoel van controle en rust, iets wat ik enorm waardeer.

Ik werk in Amsterdam en Groningen en dansen doe ik in Utrecht. Mensen vinden het soms gek dat ik zulke afstanden afleg, maar zolang ik mijn structuur behoud, voel ik me er prima bij. Misschien heeft het ook te maken met mijn leeftijd, of misschien gewoon met de ervaring. Vorig jaar heb ik een burn-out gehad, en mijn lichaam kon toen niet zoveel aan. Maar nu, bij de DOX Club, merk ik dat mijn fysieke gesteldheid veel beter is. Ik herstel sneller en voel me gewoon sterker.

Tijdens vakanties merk ik echt verschil. Mijn lichaam wordt stijf, ik ben chagrijnig en heb minder eetlust. Voor mij zijn mijn fysieke en mentale gezondheid echt met elkaar verbonden. Het ritme en de structuur die de DOX Club me biedt, helpen me om in balans te blijven.”

Wat zou je nog mee willen geven aan onze lezers?
“Een quote van Pipi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Een zin iets die heel veel mensen ter harte moetengaan nemen.”

Check hier al onze DOX'ers van de DOX Club.