DOX Partners

DOX heeft al jaren een unieke positie in de stad Utrecht waarbij we actieve verbindingen aangaan met lokale partners om ons heen, zoals gezelschappen, podia, festivals, partnerscholen en een kunstvakopleiding.

Een stad verandert en beweegt voortdurend. De stad is een centrale ontmoetingsplek waar makers, artiesten, denkers en producenten zich telkens weer verzamelen om met elkaars invloeden tot nieuwe ideeën en invalshoeken te komen.

Theater Utrecht

Theater Utrecht en DOX genieten sinds 2016 van de meerwaarde die onderlinge samenwerking oplevert. We hebben een gezamenlijke afdeling educatie en realiseren gezamenlijke projecten, onder andere Voorstelling in de klas, Maakweken en Hangouts. We proberen De Paardenkathedraal verder te benutten als werk- en speellocatie.

Theaterkwartier

In De Berenkuil en De Paardenkathedraal zijn vier instellingen gehuisvest, die in een heldere rolverdeling samen de belangrijkste producenten zijn van professioneel theater en professionele dans in Utrecht: Theater Utrecht (theater voor volwassenen), DOX (dans/theater voor jongeren), Het Filiaal (muziektheater voor de jeugd) en De Dansers (dans/muziek voor de jeugd). Er bestaat een gezamenlijke website en flyer met activiteiten.

Standplaats Utrecht

Op 24 november werd Standplaats Utrecht gelanceerd, een nieuw ontwikkelingsplatform dat talentvolle theatermakers met een tweejarig traject begeleid vanuit een vaste thuisbasis op Fort Blauwkapel in Utrecht. Het platform zet in op artistieke ontwikkeling, ontmoeting met andere makers en verbinding met de stad. Duurzame inbedding van nieuwe makers en talentontwikkeling is langetermijndoel. Standplaats Utrecht is een initiatief van Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, SPRING Performing Arts Festival, DOX en Het Filiaal in samenwerking met SWK030. Het project gaat in seizoen 2019-2020 van start en wordt de eerste drie jaar als pilot financieel ondersteund door de gemeente. De eerste makers van Standplaats Utrecht zijn Genevieve Murphy, Jan Fedinger en het hiphopcollectief DIEHELEDING. DOX is de mentorinstelling van DIEHELEDING.

Gezelschappen

We werken graag samen met grote en kleine (BIS)gezelschappen en productiehuizen. We produceren meerdere coproducties per jaar met o.a. Theater Utrecht, NTjong, NBprojects, YoungGangsters, Paradiso Melkweg Producties, Productiehuis TR, Conny Janssen Danst, BonteHond, Danstheater AYA, Corpo Máquina en Black Sheep can Fly.

Lokale podia en festivals

DOX werkt nauw samen met de lokale podia en festivals. We beschouwen zowel Stadsschouwburg Utrecht en Theater Kikker als huistheater voor reizende producties, maar ook voor initiatieven als The kulture of Hype&Hope. Jaarlijks is DOX vaste partner in Tweetakt om in dat festival een of meerdere projecten te tonen. Ook werkt DOX samen met het Huis Utrecht (o.a. afmontage) en Zimihc (studiogebruik), en heeft het regelmatig contact met andere collega-producenten. Al deze partners ontmoeten elkaar op het Theateroverleg Utrecht.

Internationale connecties

We organiseren al jarenlang uitwisselingen met internationale partners. Sinds een aantal jaren zijn er partnerschappen met Jazzart en Theatre Artscape uit Kaapstad (Zuid-Afrika), Koon Theatre uit Beiroet (Libanon) en Batalo East uit Kampala (Oeganda). Ook werken we intensief samen met de internationale festivals Afrovibes en Dancing on the Edge.

Onderwijs

Op het gebied van scholen heeft DOX zich sterk verbonden aan de scholen Gerrit Rietveld College, Gregorius college, Cals College, Oosterlicht Colleg, X11 en Creative college. Daarnaast zijn zowel HKU en als ROC Midden-Nederland (en dan in bijzonder Creative College) langdurige samenwerkingspartners.

PactUtrecht

Sinds 2017 is DOX verbonden aan PactUtrecht. PactUtrecht is een netwerk van Utrechtse cultuurmakers, die met elkaar en binnen de eigen organisaties zoeken naar strategieën om inclusiever te worden. Dat doet het netwerk vanuit de overtuiging dat Utrecht gebaat is bij meer contact tussen verschillende mensen, meer eigenaarschap van diverse groepen en een gedeelde cultuurbeleving. Het netwerk van Pact Utrecht bestaat uit medewerkers van Het Huis Utrecht, DOX, TivoliVredenburg, Museum Catharijne Convent, New Dutch Connections, Gemeente Utrecht, ZIMIHC, ROC Midden-Nederland, Insomnio, Operamakers, Jongeren Cultuurhuis Kanaleneiland, De Coöperatie, Theater Utrecht, Stadsschouwburg Utrecht, de Metaal Kathedraal en Catching Cultures Orchestra.

Maatschappelijke partners

In 2017 hebben DOX en Theater Utrecht de stap gezet om meer maatschappelijke organisaties te benaderen als gesprekspartner inzake voorstellingsthematieken. Hun kennis van kansarmere jongeren in achterstandswijken in Utrecht is van groot belang. Ons educatieaanbod raakt meer een meer bekend bij deze organisaties en dat resulteert hopelijk in duurzame verbindingen en nieuwe kansen voor deze jongeren.

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube