Masterclass Zwaardvechten met Fumio Matsuki

In deze masterclass geeft niemand minder dan Fumio Matsuki (choreograaf 'The Last Samurai') en zijn assistenten Yuki Kedoin & Haruno Niiyama (acteurs ‘Shogun') een seminar in Japans Zwaardvechten. Hij deelt zijn ervaringen, zodat duidelijk wordt hoe een van de oudste tradities van de samoerai wordt geïntegreerd in theater en film.

Samenwerking met de HKU Internationalisering

De masterclass wordt aangeboden voor makers, performers, DOX'ers en docenten die werkzaam zijn bij DOX. Een goede investering in je makerschap en kennismaking met deze bijzondere kunstvorm.

Masterclass Fumio Matsuki

Fumio Matsuki is een zwaardmeester, maar ook choreograaf van theatergezelschap O-Getsu Ryu. Zijn specialisme is Tsurugi, dat is het traditionele Japanse zwaarddansen. Tsurugi beslaan het hanteren van het zwaard, ademhaling en beweging en toepassingen (oefeningen met of zonder partner). Fumio Matsuki heeft jarenlange ervaring in diverse zwaardstijlen, maar is ook afgestudeerd aan de Nihon Universiteit, afdeling Drama en heeft Kabuki lessen genoten van een van Japans “levende schatten”: Nakamura Jakuemon. Matsuki was choreograaf voor de bekende speelfilm 'The Last Samurai' met Tom Cruise.

O-Getsu Ryu is een Japans gezelschap dat een van de oudste tradities van de samoerai in stand houdt, te weten de Tsurugi of zwaarddans. In deze kunstvorm staat het Japanse zwaard symbool voor vrede en dient het gebruikt te worden om vrede en harmonie te brengen en te beschermen in plaats van een leven te nemen. In het land van de rijzende zon worden de eeuwenoude zwaarddansen van de samurai gekoesterd en door middel van dramatische vertellingen voor het nageslacht bewaard. 

Artistiek leider Fumio Matsuki is een expert op het gebied van Tsurugi-mai, de verschillende inheemse stijlen van zwaarddans en -spel. De voorstellingen van O-Getsu-Ryu zijn kleurrijke spektakels, waarin traditionele kostuums en speelstijlen een beleving zijn. De voorstellingen worden live begeleid door muzikanten, die zowel oude als moderne instrumenten bespelen.

Interview met Fumio Matsuki, Yuki Kedoin & Haruno Niiyama