BIRDS winnaar Zilveren Krekel 2022!

BIRDS winnaar Zilveren Krekel 2022!

Geweldig nieuws! BIRDS is winnaar van de Zilveren Krekel 2022! Dit heeft de VSCD-Jeugdtheaterjury afgelopen week bekend gemaakt. Daarbij is Birds genomineerd voor de Gouden Krekel die op zondag 11 september zal worden uitgereikt. DOX is ontzetten trots op maker Dalton Jansen en het gehele DOX-team voor deze prestatie.

 

“De vogels buiten zijn voor hem de vrijheid, hierbinnen kan de jongen geen kant op. Birds opent voor ons de deur naar zijn binnenwereld, letterlijk en figuurlijk. Zijn verdriet, woede en wanhoop worden weliswaar sierlijk gespiegeld in de bewegingen van de dansers, maar Birds is vooral rauw en recht voor je raap.” schrijft de Jeugdtheaterjury.

In Birds vertaalt Dalton de verhalen van de jongeren met wie hij sprak naar een caleidoscopische mix van disciplines, die uitdaagt tot reflectie. Hoe ga jij om met tegenslag? Durf je te dromen? Sla jij je vleugels uit, in de hoop dat je kunt vliegen?

 

In de media

Ook was Dalton veelvuldig te zien in de media om te vertellen over de voorstelling en de jeugdzorg: Er verscheen een interview in Trouw, Dalton was te gast bij Spraakmakers op Radio 1 en Hart van Nederland maakte een item over de voorstelling.

 

Mooie recensies

Volkskrant: “Birds is een eerlijke, rauwe voorstelling over een jeugd in de jeugdzorgd” ⭐⭐⭐⭐

NRC“Birds is vooral geslaagd als een recht-voor-zijn-raap getuigenis in theatrale vorm, een pleidooi voor een systeem dat de jongere centraal stelt. Verplichte kost voor jeugdhulpverleners.” •••

Parool: “[…] een geslaagde combinatie van tekst en beweging die laat zien dat de jeugdzorg dringend aan herziening toe is.” “Met Birds brengt hij de discussie over broodnodige systeemveranderingen overtuigend op gang.”