Aanbod
educatie

Aanbod

DOX Educatie heeft scholenaanbod en buitenschools aanbod. Check het hier!

Scholenaanbod

School voorstellingen

Bezoek met je school tijdens schooltijd een van onze producties in het theater! 

We programmeren speciaal voor het VO (onder- & bovenbouw) voorstellingen in verschillende theaters in heel Nederland. 

Veel van onze makers werken op unieke wijze met jonge performers om te weten te komen wat er onder jongeren leeft. Hun fascinaties en de manier waarop zij zich expressief uitdrukken, zijn een directe voedingsbodem voor onze producties.  

Veel voorstellingen in de agenda van DOX kunnen op aanvraag onder schooltijd spelen.

School voorstellingen
School voorstellingen

Voorstelling in de klas

DOX komt naar je school en ontwikkelt speciale voorstellingen in de klas!

Tafels en stoelen aan de kant.. en actie! Met minimale middelen creëert DOX een maximaal effect en tovert het klaslokaal om tot een kolkende theaterzaal. 

Onze voorstellingen in de klas worden speciaal gemaakt voor het VO (onder- & bovenbouw) en spelen in op actuele thema's uit de belevingswereld van de leerlingen.

Onze nieuwste voorstelling in de klas komt volgend seizoen (2024 - 2025)

 

Voorstelling in de klas
Voorstelling in de klas

Nagesprekken

Jullie bezoek aan een voorstelling bij DOX kan een mooie verbreding zijn van een vak of thema op school.

Tijdens het nagesprek kunnen jullie onder begeleiding van onze hosts in gesprek met elkaar en met de makers. Via interactieve vragen krijg je inzicht in meerdere perspectieven rondom de thematiek.  

Een nagesprek duurt gemiddeld 30 minuten en kan plaatsvinden in het theater of in de klas. 

Nagesprekken
Nagesprekken

Workshops

DOX maakt energieke en uitdagende workshops voor leerlingen, jonge talenten en makers. Workshops die voortborduren op de theaterervaring van onze producties, maar ook losse themaworkshops. 

Onze workshops zijn vaak een mengeling van de disciplines dans, theater, muziek & spoken word. We dagen leerlingen uit om als maker naar de wereld te kijken: vanuit oprechte nieuwsgierigheid, verschillende perspectieven en met veel energie. Van een workshop ‘activisme’, ‘ontdekken van je roots’ tot een workshop ‘connecten met de ander’ - alles is mogelijk. 

Naast workshops voor het VO biedt DOX ook masterclasses voor MBO kunstvakopleidingen aan onder leiding van ervaren DOX makers. Studenten krijgen de kans om een middag met hen te werken en hun maakproces te leren kennen. 

Workshops
Workshops

Lesmaterialen

DOX ontwikkelt verschillende materialen zoals een do-it-yourself toolbox, podcasts en een online magazine voor in de klas, ter voorbereiding van al onze producties. 

Ons educatieaanbod voor in de klas is ontworpen om de fantasie en creativiteit van de leerlingen interactief te stimuleren. Met prikkelende opdrachten, video’s & artikelen verdiepen de leerlingen zich vooraf en worden zich bewust van hun eigen gedachten en ideeën. 

Ze krijgen de kans om zich onder te dompelen in de wereld van de voorstelling en zich voor te bereiden op een onvergetelijke theaterervaring! 

Benieuwd naar onze lesmaterialen? 

Lesmaterialen
Lesmaterialen

XL-maakdag & XL-maakweek

Verander je mindset tijdens onze XL Maakdag of XL Maakweek in die van een theatermaker. 

Tijdens de XL Maakweek op school komen de leerlingen in beweging en onderzoeken zichzelf en de wereld waarin zij leven. Vanuit de thematiek en jullie leerdoelen wordt er samen gefilosofeerd, gedanst, geschreven, gebouwd en uiteraard gemaakt. Alles wat nodig is om de bevindingen en ideeen van de leerlingen vorm te geven. 

Uitwisseling met de ander, persoonsvorming en de ervaring staan tijdens deze dag of week centraal. De DOX-docent is inspirator en begeleider van het creatieve proces van de leerlingen. Een XL Maakdag of -week kan worden afgesloten met een eindpresentatie. 

 
XL-maakdag & XL-maakweek
XL-maakdag & XL-maakweek

Buitenschools aanbod

Educatieve evenementen

Samen met onze partners (Theater Utrecht, SSBU & Tivoli Vredenburg) staat DOX tijdens de nationale herdenkingsdagen van Keti Koti, Free Heri Heri en Theater na de Dam stil bij de geschiedenis en biedt speciale programma aan met korte voorstellingen en talks. 

Met onze stadsgerichte programma’s leggen we contact met de buurt en de stad Utrecht. Zo organiseren we samen met Theater Utrecht, New Dutch Connections en De Dansers een bijzonder workshopprogramma tijdens Burendag en theatrale debatavonden.  

Meer te weten komen over onze evenementen? 

 

Educatieve evenementen
Educatieve evenementen

Debatavonden

DOX brengt cultuurcoördinatoren, makers en leerlingen met elkaar in gesprek. Dit gebeurt in samenwerking met onze onderwijspartners Kunsten Centraal en Cultuur & School. 

Hoe kies je de juiste voorstelling uit voor je school? Wat sluit aan op de behoeftes en leefwereld van jouw leerlingen? 

Onze makers, theaterdocenten en de jongeren helpen je tijdens een speciale debatavond voor cultuurcoördinatoren om hierachter te komen en te denken vanuit je leerlingen. Tegen welke uitdagingen en obstakels loop je aan als cultuurcoördinator? 

Wissel uit en leer van elkaar. 

Debatavonden
Debatavonden

Trainingen voor theaterdocenten

Er zijn veel activiteiten voor jongeren en leerlingen, maar hoe blijf je als theaterdocent zelf energiek en inspirerend? DOX organiseert door het seizoen heen inspiratiedagen voor theaterdocenten. 

Tijdens deze trainingen doe je nieuwe ideeën op, duik je met je mededocenten dieper de materie in en ga je samen op onderzoek. 

Er is de ruimte om jezelf en elkaar te bevragen en te inspireren.   

Trainingen voor theaterdocenten
Trainingen voor theaterdocenten