Savannah

Hi! Ik ben Savannah.

Op dit moment studeer ik Sociology aan de UvA.
Mijn doel is om kunst te maken die mensen confronteert maar tegelijkertijd ook verbindt. Dit wil ik doen door verhalen te vertellen van sociale minderheden, centraal gesteld de transvrouw

Mijn favoriete discipline is Spoken word & performance art. DOX gaat me helpen met  het samensmelten van verbale kunst met fysieke kunst.

Mijn inspiratiebronnen zijn de werken van Zwarte vrouwen. Maar vooral de ervaringen die ik mee maak als Zwarte transvrouw. Die inspireren mij om mijn kunst en mijn werk te creeren gebaseerd op het werk van hun. Dat reflecteert wie ik ben en wat ik wil doen om andere te inspireren.

Een tip voor de wereld: Live by a love ethic!

De Bruine Zomeravond

De Bruine zomeravond

“Hoe vind je je eigen naam als elke man zegt hoe je heet?” 

De Bruine Zomeravond is een gefragmenteerde vertelling waarin een jonge Zwarte trans vrouw op zoek is naar haar eigen vrouw zijn. Op haar zoektocht naar zelf-liefde wordt ze geconfronteerd met hoe de wereld om haar heen kijkt naar een Zwarte trans vrouw. 

Ze onderzoekt haar persoonlijke ervaringen die ze heeft gehad met intimiteit, seksualiteit & liefde. Hoe haar onbewust is aangeleerd dat haar waarde afhangt van donkere parkeergarages & geheime afspraakjes. Om te begrijpen hoe ze op dit punt is gekomen moet ze met haar verzwegen zelf in gesprek gaan. Gelukkig staat naast haar een goede vriendin die kracht, liefde en erkenning kan bieden. 

In De Bruine Zomeravond staat de beleveniswereld van een jonge Zwarte trans vrouw centraal. De hoofdpersonage worstelt met herkenbare thema’s zoals zelfliefde, intimiteit en, jezelf leren kennen. Haar beste vriendin laat zien hoe belangrijk vriendschap is voor een jonge vrouw. 

Quote: “Deze voorstelling is deels gemaakt met mijn jongere zelf in gedachten. Er is zo weinig representatie van Zwarte en Bruine trans vrouwen op het Nederlands toneel dat ik als het ware mezelf van een paar jaar geleden wil laten zien dat ze niet de enige is die struggelt. Dat haar ervaringen ook verteld mogen worden in het theater. Want deze verhalen bestaan ook. Ze bestaan uit wijsheid, groei en liefde. En daarom hoop ik dat met dit project er meer ruimte komt om verschillende perspectieven te kunnen vieren op het podium.”

 

 Duur: 15 minuten 

De taal in de voorstelling: Nederlands 

 

In de voorstelling word gebruik gemaakt van flitsend licht 

De Bruine Zomeravond
De Bruine Zomeravond

BIOGRAFIE

“Kunst is voor mij een representatie van de dromen, de verlangens die ik heb om bij te dragen aan een wereld waarin de gemarginaliseerde mens als mens gezien en behandeld wordt; als de persoon die zij zelf zegt dat ze is. & om daar te komen geloof ik dat kunst een ongelofelijk sterk medium is om te onderzoeken hoe de menselijkheid van sommige groepen ontnomen is. Maar juist ook hoe we ons zelf dat kunnen toegeven.”

Savannah (2003) is een performer, schrijver, dichter, spreker, actrice en socioloog.

Ze is bekend van TV als ėėn van de eerste Zwarte trans-vrouwen in het Nederlands media-landschap in het programma “Hij, Zij, Hen” en “De Hormoonrevolutie”. In het theater heeft ze o.a. gespeeld bij de Toneelmakerij en Studio52nd in de voorstelling UIT-HUIS waarbij ze problemen in de jeugdzorg aankaartte. 

Wat centraal staat voor Savannah als maker is haar persoonlijke ervaring als mens, en alle sociale identiteiten die daarbij horen. Al dit probeert ze binnen een groter sociaal context te plaatsen. Ze durft openhartig te vertellen over haar persoonlijke geschiedenis en hoe deze ervaringen haar gevormd hebben.

In haar aankomende “coming of age” voorstelling bij DOX, “De Bruine Zomeravond” vertelt ze het verhaal van een jonge Zwarte trans-meid die haar eigen vrouw vindt ter midst van hevige seksualisatie & objectificatie. Ze combineert in dit stuk haar eigen beleving met de geschiedenis van de sociale identiteit “Zwarte trans-vrouw”. In dit stuk snijdt ze thema’s aan zoals intersectionaliteit, fetishastie, zelf-liefde & heling.

BIOGRAFIE
BIOGRAFIE