Saèl Heesemans

Hi! Ik ben Saèl.

Ik studeer op het moment de HBO danseducatie aan de Fontys en zit in mijn vierde jaar. Hiernaast geef ik les en doe ik losse performances zoals het koningsdag concert in Ahoy of kleinere performances met klasgenoten op plekken als de nachtzuster te Tilburg. Ik heb een paar vakken filosofie gevolgd op de uni de afgelopen jaren, hiervoor één jaar meubelmaker gedaan, en daarvoor mijn vwo gehaald. In die tijd danste ik o.a. bij de opstapcursus, de weekend 5'oclock, adc en het cke en deed ik mee met de Kunstbende, expo. "

Mijn droom hmm het eerste dat wat ik me opkomt is dat ik een, o.a. moreel gezien, semi fatsoenlijk mens wil zijn. Fatsoenlijk zijn in mens zijn en mijn mate van schade op deze aardbol zo klein mogelijk houden. Met die basis wil ik avontuur, mijn eigen grenzen opzoeken en mezelf en de wereld blijven bevragen. Wat ik ook doe het moet de diepte verkennen op het vlak van intensiteit, fysikaliteit, kennis en exploratie. Soms een beetje donker maar altijd gelaagd en constant de ambiguïteit van het leven meenemend. Dans geeft me deze mogelijkheid, kunst geeft me een kans en een plekje. Als ik daarin mag duiken is dit het voor mij. Waar of wat, ik wil open staan voor de mogelijkheden en daar vol voor gaan.

Mijn favoriete discipline is Performance art. DOX gaat me helpen met het aangaan van een nieuw onderzoek en het leren van en met elkaar als groep. Ook omdat er zoveel verschillende disciplines samenkomen maar we er allemaal met de passie voor kunst komen. Waar ik graag in wil groeien is de volle overgave, ook in disciplines waar ik minder bekend mee ben. Dit bijvoorbeeld in stemgebruik en expressie. Verder lijkt dox me zo fijn omdat er een open leerplek geboden wordt met een rijk team (docenten/choreografer/oud-doxers etc) die heel erg in de maatschappij en in het werkveld van nu staat. Het voelt als een broeikas vol mogelijkheden met een flinke portie gedrevenheid en energie.

Mijn inspiratiebron/iemand waar ik door gefascineerd ben, is Julia Ducournau, een Franse regisseuse, omdat ze voor mij alles kunst technisch raakt. Alle schots zijn gecomposteerde taferelen waarin de sfeer leidend is. Waar haar films, 'Titane' en 'Raw', in het genre body horror kunnen vallen raakt ze aan en speelt ze met een scala van verschillende genres. Je volgt trajecten in het heden waarin je als kijker een mate van acceptatie moet hebben voor dat wat aanschouwd wordt. Niet alles is helder, sterker nog, de films wanen zich in de ambiguïteit van het bestaan. Dit zonder consessies te doen en met hoge intensiteit. Ze schuwt niet weg van akeligheid noch verdrinkt ze erin. De intensiteit, extremiteit en tegelijkertijd complexiteit inspireren me.

Mijn tip voor de wereld: Ga of doe het. Durf. 
Leer jezelf kennen, doe wat je zelf wilt zolang je anderen niet schaadt. Toon compassie naar jezelf en anderen, wees en heb lief, deel en neem verantwoordelijkheid waar nodig.
Of niet, zelf weten;)