Dalton Jansen

Dalton Jansen

Danser en choreograaf Dalton Jansen (Rotterdam, 1993) studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hip hop en contemporary dance. In 2021 richtte hij zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS op. 

Danser en choreograaf Dalton Jansen heeft de afgelopen jaren met zijn choreografieën meerdere prijzen behaald. In 2017 heeft hij met The Double Collective Hip Hop Games gewonnen: een grote, internationale wedstrijd in Frankrijk. Met Birds won hij de Zilveren Krekel in de categorie "meest indrukwekkende productie". Ook ontving de choreograaf tijdens de 25e jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen de Jonge Zwaan (’22) voor "de meest indrukwekkende jeugddansproductie". Naast de prijzen voor Birds, ontving hij de BNG Dansprijs (‘21), de Prijs van de Nederlandse Dansdagen (’21), de DOX Award (’21) en stimuleringsprijs NEXT (’22).

DOX & Dalton

Dalton won de DOX Award van 2021 en maakte met Birds zijn eerste avondvullende voorstelling bij DOX in 2022. De laatste jaren onderzocht hij – in het kader van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten – zijn eigen dansvocabulaire onder de vleugels van Conny Janssen Danst, DOX en Productiehuis Theater Rotterdam (TR).

Meer weten over BLACK BIRDS?

Instagramblackbirdsnl
 daltonjansen