Anne Suurendonk

Anne Suurendonk

Anne is afgestudeerd in Jazz Musicaldans aan de Academie voor Theater en Dans. Nadat ze als danseres te zien is geweest in verschillende producties ontdekt Anne al gauw haar passie voor choreografie en ontwikkelt door de jaren heen haar unieke bewegingstaal. 

Als docent en choreograaf is ze actief op verschillende dansopleidingen in Nederland waar ze jaarlijks choreografieën met en voor studenten maakt. In het verlengde hiervan begint ze in 2017 als maker bij DOX in het kader van het DOX-talentontwikkelingstraject.

Met het collectief ArtBeat Amsterdam werkt ze van 2015 tot 2020 aan verschillende projecten. Zo resulteert de coproductie met DOX, het Oegandese Batalo East en Afro_Vibes in de voorstellingen Symphony of Now en Symphony of 2020. 

 

 

DOX & Anne
Onder de vleugels van DOX gaat Anne meerdere samenwerkingen aan. Zo ook met zangeres Anne-Fay Kops voor het muziektheaterconcert Anne-Fay’s Reaspora

Voor het seizoen '23/24 is ze een DOX Club maker. 

 

DOX CLUB

De danstaal, de mens, de muziek. Het zijn de drie belangrijkste basiselementen van mijn werk, en het vertrekpunt voor de dox club.
In mijn werk staat de danstaal centraal. Het is ontstaan vanuit mijn academische achtergrond, in combinatie met een natuurlijk gevoel voor aspecten zoals groove, ritme en bounce. Dit zorgt voor een unieke, natuurlijke fusie en een organische, ritmische-dynamische hedendaagse bewegingstaal. 
Ik zie dans als een middel om iets uit te dragen. De vorm is niet het belangrijkst maar wel wat het communiceert. Het is daarbij belangrijk dat de dansers invulling geven aan het materiaal vanuit hun ervaringen als mens. Dat je het materiaal kan beleven en dat het van binnenuit komt. Het gaat om de mens die danst. Niet om de dans op zich. 
Eigentijdse muziek beïnvloedt mij en stuurt mijn zoektocht naar bewegingen. De muziek is in mijn werk net zo belangrijk als de dans. Ik laat me sturen door de ritmes, belichaam de verschillende sounds en laat me leiden door de sfeer of de lading. Ik zoek naar manieren om dans en muziek optimaal samen te laten komen en naar hoe het elkaar versterkt, om op deze wijze helder te communiceren met het publiek.

Tijdens de sessies zullen we de verschillende essentiële aspecten  en technieken van de taal onderzoeken en trainen, met als doel het fysieke vocabulaire van de danser te verbreden. Naast het aanleren, studeren en belichamen van mijn materiaal, zal ik de dansers ook uitdagen eigen materiaal te ontwikkelen binnen een gegeven kader. Dit alles zal zorgen voor een breed scala aan materiaal waarmee ik naar een stuk toe werk. 

De specifieke thema’s zullen helder worden tijdens het proces omdat de dansers en hun persoonlijkheden een grote inspiratiebron voor mij zijn. Wie ze zijn voedt mij, en door het vanuit het gezamenlijke proces te laten ontstaan kan ik iets maken wat dichtbij hun staat. 

Tijdens de club zal ik samenwerken met componist Tom van Wee. Hij maakt elektronische muziek, wat deels live zal ontstaan tijdens de repetities, en zal dienen als dramaturgisch kader voor het stuk.