Anderson Carvalho

Anderson Carvalho

Anderson is een Braziliaanse, Nederlandse multidisciplinaire kunstenaar, danser en choreograaf die zich richt op het onderzoeken van zijn eigen choreografische praktijken als onafhankelijke choreograaf. Anderson komt uit de Favela's in Brazilië en gelooft in de kracht van creatieve expressie en het belang van het bouwen van een ondersteunende en veilige ruimte voor kunstenaars.

Anderson begon zijn dansstudie in Fortaleza, Brazilië. Hij vervolgde zijn studie aan de Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika. In Nederland behaalde hij een Master in de Kunsten en Choreografie, een gezamenlijke graad van Codarts Hogeschool voor de Kunsten en Fontys Hogeschool in Nederland.

Hij heeft ook masterclasses en workshops gegeven aan sociale dansprojecten en universiteiten in Brazilië, Zuid-Afrika en Rwanda. Zijn meest recente engagement was voor MindLeaps in Kigali, Rwanda, waar hij het werk 'Unseen' co-creëerde met jongvolwassenen uit de vluchtelingenkampen in en rond Rwanda. Dit werk werd met veel bijval gepresenteerd op het Ubumuntu Art Festival 2023 (Kigali, Rwanda, juli 2023).

In 2021 voerde hij twee videokunstwerken op in het Museum - Czong Institute for Contemporary Art (CICA), Zuid-Korea. Zijn werken zijn opgenomen in internationale kunstfestivals in Ecuador, Brazilië, Polen en Rwanda.

DOX & Anderson

In 2017 verhuisde Anderson naar Nederland, kwam terecht bij DOX en was twee jaar deel van de DOX Club. Daarnaast was hij één van de performers in STYX (2017), een samenwerking tussen Holland Opera, jongNBE en DOX. Op dit moment is Anderson één van de makers van DOX Makerslab.

Anderson over DOX: “Tijdens mijn tijd bij DOX heb ik een geweldige reis gehad. Het project boeide me met zijn creativiteit, energie en diversiteit en liet me ongelooflijk groeien door het werken met veel inspirerende kunstenaars, makers en dansers. Vandaag de dag is het heel zinvol om terug te zijn bij DOX en nog steeds de ruimte en de mogelijkheid te hebben om mijn artistieke verkenningstocht als choreograaf voort te zetten en jonge kunstenaars te inspireren.”
 

Meer weten over Anderson Carvalho?

Websitehttps://www.andersoncarvalho.info/