DOX Nieuws

Ikikata-DOX-Gijs Mortier

Vr 21 aug: voorpremière film Ikikata

Hiphop is in Japan a way of live. Danser en duizendpoot Giovani Vreede maakte samen met videograaf en regisseur Gijs Mortier in Japan de film Ikikata – a way of life over de huidige Hiphop community en het ontstaan daarvan.

Japan is al jaren ‘the place to be’ als het gaat om pure, rauwe, originele hiphop dans. Het is op dit moment het land met de grootste Hiphop community ter wereld. Het cliché is waar: Japanners kunnen perfect kopiëren en méér! De hiphop subcultuur is extreem levendig en extreem goed. Danser en duizendpoot Giovani Vreede organiseert al jaren het grote internationale hiphop event The Kulture of Hype&Hope, powered by DOX. Aan dit event doen hiphopper, breakers, poppers, lockers, house dancers en krumpers van over de hele wereld mee. Giovani Vreede is geïntrigeerd door de levendige Japanse Hiphop community. In Japan is hiphop ‘a way of live’, ofwel in Japans ‘Ikikata’. Voor zijn film reisde hij samen met videograaf en regisseur Gijs Mortier naar Japan. Hier ontmoette hij de meest relevante hiphopdansers en hiphopteachers van Japan. Ze filmden o.a. Hiro Alma tijdens het internationale Street Dance Camp Japan. Hiro is een van de eerste Japanners die een goede connectie maakte met Amerikaanse dansers. Door middel van interviews en de meest inspirerende dansvideo’s neemt Giovani je mee door de tijd; vanaf de start van de Hiphop community in Japan tot nu.

 

Giovani Vreede (1988) is de producer van IKIKATA en oprichter en artistiek producer van The Kulture of Hype&Hope. Dit succesvolle evenement, powered by DOX, is een battle met vier voorrondes en een Gold Edition als grote finale. Giovani Vreede a.k.a. ‘Dimension’ is een danser en artiest die zich de afgelopen zeventien jaar op nationaal en internationaal niveau heeft ontwikkeld tot professional in de hiphopscene. Hij is een vast gezicht binnen de hiphop community en is van alle markten thuis. Hij wordt vaak geboekt voor workshops, battles, lectures, personal coaching of het jureren van evenementen. Hij geeft les op diverse urban MBO en HBO dansopleidingen. Daarnaast is hij de oprichter van Hype&Hope Dojo, een wekelijks les voor hiphopdansers waarin Giovani ook zijn filosofie en methodiek van hiphop deelt.

Gijs Mortier (1996) begon op zijn achtste met breakdancen. Rond zijn tiende mocht hij meetrainen met ‘de oudere jongens’, waaronder Giovani Vreede. Na een aantal jaren samen dansen splitsten de wegen. Tijdens het breakdancen begon Gijs zijn moves te filmen zodat hij ze kon perfectioneren. Al snel merkte hij dat hij de filmpjes ook kon editen en ging daarmee aan de slag. Voor zijn bijbaantje bij een hamburgerzaak maakte hij iedere maand een video voor ‘de burger van de maand’. De tent had wortels in de hiphopscene waardoor Gijs zijn werk opviel. Hij werd al snel gevraagd om korte films en promo’s te maken voor The Ruggeds, Topnotch en World Bboy Classic. Daarnaast maakte hij videoverslag van o.a. Amsterdam Dance Event en Mysteryland. In 2020 kwamen Giovani en Gijs elkaar opeens weer tegen op station Hilversum. Ze wilden met elkaar samenwerken. Een half jaar later stonden ze met beide benen op Japanse bodem. Voor Gijs viel bij het maken van deze film alles op zijn plek: ‘Dit is mijn eerste film die inhoudelijke veel mensen kan inspireren.’

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube