DOX Nieuws

Trots! Ook subsidie voor uitwisselingsproject met Oeganda

DOX en het danscentrum- en festival Batalo East uit Kampala in Oeganda gaan een meerjarige samenwerking aan met het internationaal uitwisselingsproject ‘Symphony of Now’. Deze samenwerking wordt verder ondersteund door Afrovibes Festival, die als coproducent optreedt. Vandaag heeft het Fonds Podiumkunsten subsidie toegekend aan dit bijzondere project waardoor we kunnen starten!

DOX en Batalo East slaan de handen ineen voor een uitwisseling op het gebied van Europese en Afrikaanse urban dance-, hiphop- en clubcultuur. Makers en dansers van beide huizen gaan in residentie in Nederland en Oeganda onderzoek de thema’s conformisme en zelfexpressie en verkennen elkaars culturele, maatschappelijke en politieke kaders. De resultaten presenteren wij in een gezamenlijke dansproductie. Daarnaast verzorgen beide partijen workshops voor jonge makers en dansers in beide landen. Met deze samenkomst van Westerse en Afrikaanse perspectieven willen we een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de urban arts in Nederland.

Lovende woorden

Het Fonds Podiumkunst oordeelde zeer positief over deze samenwerking: ‘Het thema en de aanpak is aansprekend en passend bij de beoogde doelgroepen. Daarnaast vindt zij het prikkelend dat de thematiek vanuit de techno-clubscenes in beide landen bekeken wordt en dat eveneens de LHBTI-gemeenschap betrokken wordt. Zij verwacht dat het bovenstaande zal leiden tot een oorspronkelijke dansproductie.’

Symphony of Now

De muziek is techno, de setting is de dansvloer en het publiek en de dansers van ‘Symphony of Now’ zijn de gasten. Een constante monotone beat. Iedereen allemaal bij elkaar in een grote trip. Laat je meevoeren door de ruimte en voel de energie, de (heart)beat en de kwetsbaarheid van alle dansers om je heen. Ga mee op zoek naar de vrijheden en de verslaving van de beat.

Techno scene in Oeganda & Nederland

Dansers en choreografen Abdul Kinyenya, Lilian Nabaggala Maxmillian en (tevens dj) Faizal Ddamb van Batalo East (een danshuis uit Oeganda) maken samen met choreografen en dansers Melvin Fraenk , Çağdas Gülum, Anne Suurendonk en (tevens dj) Tom de Wee van DOX in het uitwisselingsproject de performance ‘Symphony of Now’. Makers Tom de Wee en Faizal Ddamba zijn dj, componist en danser. Zij zijn geïnteresseerd in de transformatieve kracht van technomuziek, die door de herhalende ritmes waargenomen lichaamsgrenzen tijdelijk kan vervagen. Ze blenden verschillende Europese en Afrikaanse muziekinvloeden en richten zich op de ervaring van het lichaam. Met uiterst simpele middelen en met constante muziek als een motor wordt het publiek, samen met de dansers, in een hypnotiserende trance gebracht.

Meer informatie over de speeldata volgt snel.

 

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube