DOX Nieuws

Dalton Jansen wint de BNG Bank Dansprijs 2021

Vrijdag 25 juni is in Parkstad Limburg Theaters tijdens de opening van het internationale schrit_tmacher festival in Heerlen de BNG Bank Dansprijs 2021 uitgereikt. Deze belangrijke prijs voor opvallend choreografietalent gaat dit jaar naar onze huis choreograaf & danser Dalton Jansen voor zijn voorstelling To the Edge 3. Ook choreograaf & circusmaker Piet Van Dycke valt in de prijzen voor zijn duet On Point. De twee winnende voorstellingen gaan dit najaar op een uitgebreide tournee door Nederland in DansClick 23.

Uit het juryrapport
De jury zegt over Dalton als maker: “Dalton Jansen spreekt in zijn werk het rauwe en intieme aan, verenigt verschillende danstalen en zet verzoening naast afstand. Hiermee neemt hij gestaag een eigen positie in binnen het dansveld. Zijn werk is ambachtelijk gecomponeerd en kruipt diep naar binnen.”

Ook de voorstelling schrijft de jury: “Met To the Edge 3 claimt Dalton Jansen de ruimte voor een radicaal zacht statement over macht, mannelijkheid en vriendschap. Met grote ambachtelijkheid creëert hij een dynamisch toneel, waarbinnen hij met twee performers en spoken word artiest Elten Kiene het publiek deelgenoot maakt van hoe hun levens met elkaar verweven en verbonden zijn. Dalton heeft oog voor ieders individualiteit en natuurlijke uitstraling en zorgt tegelijk voor een optelsom van kwaliteiten. In To the Edge 3 toont hij een verrassende kijk op mannelijk samenzijn en laat hij een andere werkelijkheid zien. Geen vorm van bluffen en vechten, maar een liefdevol zoeken naar waar het wringt en glimt. En hoe je daar allemaal van kunt gaan glanzen.”

Dalton Jansen
Danser en choreograaf Dalton Jansen studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hip hop en contemporary dance. Dalton sleepte de afgelopen jaren, onder andere met The Double Collective, verschillende prijzen in de wacht en in 2021 richtte hij zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS op. Momenteel doet hij, in het kader van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten, onderzoek naar zijn eigen dansvocabulaire onder de vleugels van DOX, Conny Janssen Danst en Productiehuis Theater Rotterdam.

BNG Bank Dansprijs
De BNG Bank Dansprijs wordt jaarlijks door het BNG Cultuurfonds uitgereikt met als doel Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. Dit doet het fonds in samenwerking met Korzo, producent van DansClick.

DansClick 23
De winnaars van de BNG Bank Dansprijs 2021 gaan samen op tournee in het format DansClick 23; een uniek tourneemodel dat een nieuwe generatie choreografen in contact brengt met potentieel danspubliek en met programmeurs van verschillende theaters in Nederland. DansClick start op vrijdag 5 november in Groningen (première) en gaat in totaal langs 15 Nederlandse steden. Kijk voor meer informatie en de volledige speellijst op www.dansclick.nl

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube