DOX Nieuws

Anne-Fay’s Reaspora laatste seizoensvoorstelling 25 juni

Foto: Julian Maiwald

De voorstelling Anne-Fay’s Reaspora staat op vrijdag 25 juni in Stadsschouwburg Utrecht. Zangeres Anne-Fay Kops en filmmaker Felix Kops (Onyx&Ivory) hebben gemixt bloed en een witte huid. De makers volgen de voetsporen van hun familie en voorouders de hele wereld rond en maken een voorstelling vol vraagtekens met songs, dans en visuals. De voorstelling zou vanaf maart 2021 te zien in de theaters. Vrijdag 25 juni is de laatste voorstelling van deze tour, maar door COVID-19 ook de eerste die dit seizoen daadwerkelijk live wordt gespeeld.

Een wereldreis langs de routes van de slavernij

In de voorstelling volgen we Anne-Fay op zoek naar haar familiegeschiedenis via haar ouders, grootouders, overgrootouders en de vele generaties daarvoor. Bloedbanden die werelddelen overstaken in een zoektocht naar een beter leven.

Anne-Fay en Felix reisden van Nederland via Aruba & Curaçao naar Suriname en Ghana, op zoek naar de verhalen over hun afkomst. Ze maakten in al deze landen muziek met lokale producers. Ook filmden ze beelden op de voormalige plantages in Suriname, op de Atlantische Oceaan en in een slavenfort in Ghana.

De mensen, hun verhalen en de muziek van deze reis verwerken zij in nummers vol Hiphop, soul, gospel, elektronica en traditionele stijlen uit de landen van hun voorouders. Iedere song heeft een bijzondere muziekvideo in de stijl van Beyonce en met een maatschappijkritische boodschap. De songs werden tot een album gebracht met producers Morgan Avenue (S10, Naaz) en Jeremia Jones (Ed Sheeran, Nicki Minaj). De muziektheatershow wordt regisseert door DOX’ huisregisseur Timothy de Gilde. Theatermaakster en schrijfster Bodil de la Parra schreef op basis van persoonlijke verhalen van broer en zus Kops over hun diaspora de theatertekst.

In aanloop naar deze voorstelling maakten Onyx & Ivory in 2020, in samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis, met dit materiaal een muziekshow die in première ging in de Melkweg. De show ontving lovende kritieken. In 2021 zouden zij hun reis reis vol persoonlijke verhalen, muziek, dans en XL visuals afsluiten in de theatermuziekshow Anne-Fay’s Reaspora. Deze zomer tourt Anne-Fay met REASPORA de muziektour langs festivals en komt volgend seizoen met de theatervoorstelling keihard terug!

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube