DOX Nieuws

Acteur en rapper Juan Zyad wint DOX Award 2020

Juan Zyad kreeg tijdens de stream opnames van de DOX voorstelling Recht de DOX Award uitgereikt! Ieder jaar wordt er tijdens een live event de DOX Award uitgereikt. Hildegard Draaijer, artistiek leider van DOX, overhandigde dit keer ‘virtueel’ de cheque van €5000,-. Makers die werken aan DOX projecten komen in aanmerking voor de felbegeerde DOX award, een kroon op het werk van het afgelopen jaar.

“Wauw, ik weet niet wat ik moet zeggen. Dit had ik echt niet verwacht en zag ik totaal niet aankomen. Wat een waardering, ontzettend vet. Ik moet echt nog even goed nadenken wat ik hiermee wil doen.” – Juan Zyad, winnaar DOX Award 2020.

Juan Zyad volgt hiermee het hiphopcollectief DIEHELEDING op, winnaars van de DOX Award 2019. De DOXjury koos ook dit jaar uit een talentvolle poule van makers.

“Door COVID-19 kon de DOX Award van 2020 niet live worden uitgereikt eind december. We konden de uitreiking van 2020 niet voorbij laten gaan. Juan kan performen vanuit zijn ziel: hij is een mens dat niet schroomt om een deurtje van zijn hart open te zetten zodat anderen naar binnen kunnen kijken. Dat maakt hem een waanzinnige rapper en acteur. Dat moet beloond en gestimuleerd worden!” – Hildegard Draaijer artistiek leider van DOX.

Uit het juryrapport: “Juan is een natuurtalent. Een podiumbeest dat kan acteren. Hij heeft zich als performer laten zien in diverse DOX projecten waaronder 100% WAAR, Bloedlink, Quake en Recht. Juan is zichzelf, authentiek en messcherp op de vloer, Juan is spannend, en af en toe een beetje gevaarlijk. De balans tussen personage en persoonlijkheid is flinterdun. Juan is een selfmade man en een voorbeeld voor spelers die zich buiten de gebaande paden begeven in hun ontwikkeling. Door performers als Juan krijgt DOX een bevestiging dat het van wezenlijk belang is deze trajecten aan te bieden.”

DOX Award

Een kritische jury kiest uit de talentvolle poule van spelers, dansers, muzikanten, theatermakers, choreografen en docenten in de disciplines dans, toneel, mime, muziek en film een gelukkige winnaar die een bijzondere prestatie heeft geleverd. Dit kan een individu zijn, maar ook een groep performers of makers. Met deze prijs worden talenten extra in de spotlight gezet en gestimuleerd om zich nog verder in te zetten en hun skills te blijven ontwikkelen. Aan de DOX award is een geldprijs van het DOX fonds verbonden, die wordt geïnvesteerd in hun verdere ontwikkeling.

De selectiecommissie 2020 bestond uit: Nada Mounzer (bestuurslid van DOX en programmamaker Pop&Jazz& Festivals bij de NTR), Timothy de Gilde (huisregisseur DOX), Carole van Ditzhuyzen (coördinator DOX Club in 2020) en Hildegard Draaijer (artistiek leider DOX). Hun keuze is gemaakt op basis van een reeks vastgestelde criteria en ter accordering voorgelegd aan het DOX-bestuur, in wiens handen het definitieve besluit (en het beheer over het DOX-fonds) ligt.

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube