DOX Maker

Timothy de Gilde

Vanaf 2020 is Timothy vaste huisregisseur bij DOX en coached hij de makers. Als regisseur confronteert hij jonge mensen graag met complexe actuele onderwerpen zonder dat zijn voorstellingen moralistisch worden. Hij regisseert elk jaar i.s.m. een opkomende maker een productie voor DOX.

Timothy was van 2009 tot en met 2019 vast verbonden aan Toneelgroep Oostpool. Als regisseur, lid van het artistiek team en hoofd Jong Oostpool was hij verantwoordelijk voor de regie van veel jeugdvoorstellingen. Zijn voorstellingen GTA5Bromance en Pretpark wonnen in de jaren 2015, 2016 en 2017 opeenvolgend een Zilveren Krekel, de belangrijkste jeugdtheaterprijs in Nederland. Bromance werd tevens bekroond met een Gouden Krekel, de onderscheiding voor de beste jeugdtheaterproductie. Ook in zijn overige samenwerkingen maakte hij opvallende jongerenvoorstellingen, waaronder Giselle en een bewerking van Sacre du Printemps, samen met Introdans. Sinds de zomer van 2018 werkt Timothy als freelance regisseur. Hij is gastregisseur voor onder andere Theater Sonnevanck in Enschede en Introdans in Arnhem. Daarnaast regisseert hij o.a. het Theaterfestival Gala 2019, werkt hij als eindregisseur voor o.a. Frascati en voor de Toneelschool ArtEZ.

NRC over Timothy: “Het sterke aan het werk van Timothy de Gilde (36) is dat hij complexe onderwerpen als seksualiteit, genderfluïditeit of zelfmoord aansnijdt, zonder dat zijn voorstellingen moralistisch worden: De Gilde laat zijn personages oprecht met gewichtige kwesties worstelen en verliest daarbij nooit hun kwetsbaarheid of geloofwaardigheid uit het oog.” Lees het hele artikel.

 

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube