DOX Maker

Jasper van Luijk

Jasper studeerde dans aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem en was pas 24 jaar toen hij door Korzo werd geselecteerd om zijn eerste werk te tonen in Voorjaarsontwaken 2011. In 2016 wordt Jasper genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Na die nominatie maakt hij met Korzo The nonsense society, en met MAAS Happily ever after. In 2017 richt Jasper samen met zakelijk producent Lisa Donia SHIFFT op.

Het debuut van SHIFFT is Bliss (2017). Hierin experimenteert Jasper voor het eerst met tekst. Om het publiek snel te kunnen laten kennismaken met de veelzijdigheid van SHIFFT, kon het publiek in seizoen 2018-2019 Jaspers succesvolle werken Quite discontinuous en Yonder zien. In 2019-2020 volgen twee nieuwe producties: Shot, voor een danser en een live fotograaf, en Sum of us, een coproductie met Holland Dance Festival voor extreem getrainde lichamen en lichamen met een beperking.

Naast zijn artistieke ontwikkeling legt Van Luijk een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de danssector aan de dag. Hij is drie jaar artistiek leider dans van ITs Festival en vanaf het eerste begin heeft SHIFFT residenties voor jonge makers. Momenteel is hij naast artistiek leider en choreograaf van SHIFFT, ook programmamaker bij het Utrechtse Café Theater Festival.

In de DOX Club van Jasper van Luijk worden alle vormen van jezelf dragen onderzocht. Word je gedragen door een groep? Of ben jij een leider die iedereen draagt? Een productie die zich ontwikkelt tijdens het repetitieproces, waar maker en performer elkaar ontmoeten en samen tot een invulling komen.

Foto: Menno van der Meulen

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube