DOX Maker

Anne Suurendonk

Is choreograaf en docent hedendaagse dans bij diverse dansopleidingen en gezelschappen waaronder Aya en DOX. Ze studeerde aan de Jazz/Musical Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze is genomineerd voor de prijs Jong Publiek 2019 van de Nederlandse Dansdagen. Zij is een van de makers van het uitwisselingsproject tussen DOX en Batalo East.

“Na mijn studie op de AHK ben ik vanuit de basis(-technieken) op zoek gegaan naar mijn eigen manier van bewegen om mijzelf beter te kunnen uiten. Ik begon met het zoeken naar nieuwe, eigen bewegingen en vormen die tot stand komen door te luisteren naar wat muziek vertelt en dat te vertalen naar/met mijn eigen lichaam.”

In de afgelopen jaren heeft Anne een grote passie voor choreografie ontwikkeld. Dat dans een communicatiemiddel is waarmee we iets kunnen vertellen, delen, overbrengen of losmaken is daarbij altijd het uitgangspunt geweest. “Ik wil dat mijn choreografieën een ervaring zijn voor het publiek, iets waar je in meegezogen wordt, zoals bij een film. Ook vind ik het belangrijk dat je de persoon ziet achter de danser en zijn kwetsbaarheid. Zo is er herkenning en kan er een verbintenis ontstaan met dat wat je ziet. Het hoeft niet ‘mooi’ te zijn, soms juist liever ‘lelijk’, net zoals het leven.”

Het werk van Anne gaat over emoties, over muziek en de kracht van muziek om een emotie uit te drukken. Haar werk gaat over overgave en lust; vechtlust, seksuele lust en bovenal levenslust. “Mijn persoonlijke handtekening zit vooral in de danstaal, en het gebruik van muziek en de benadering ervan.”

Anne werkt voornamelijk met muziek uit deze tijd, en laat haar dans daar sterk door beïnvloeden. “Ik analyseer, vertaal naar mijn eigen lichaam en probeer muziek te ontmoeten. Het doel is om elkaar te versterken, de muziek de dans en andersom, om op deze manier te vergroten en heftiger te maken.”

Ze heeft een grote passie voor elektronische muziek; een genre dat een grote ontwikkeling doormaakt en steeds groter wordt. “De ritmes, beats en hun energie zijn een grote inspiratie voor het creëren van bewegingen.”

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube