DOX Maker

Abdul ‘Abdanger’ Kinyenya

Adbul is een veelzijdige kunstenaar en sociaal ondernemer, die op 12-jarige leeftijd begon met traditionele Oegandese dans op scholen en in gemeenschappen rond Kampala. Abdul weet inmiddels internationaal zijn weg te vinden en heeft intensief samengewerkt met Breakin’ Convention, een internationaal hiphop theaterfestival in Londen. Hij is een van de makers van het uitwisselingsproject Symphony of 21 tussen DOX en Batalo East.

Abdul is de artistiek leider van Tabu Flo Dance Company, het vooraanstaande Afro-urban dansgezelschap van Oeganda, en mede-oprichter en docent van Breakdance Project Uganda (BPU). Hij is tevens oprichter van Batalo East, een non-profit instelling die zich wijdt aan de veelzijdige ontwikkeling van jonge mensen door middel van onderwijs in urban en traditionele dans, festivals, workshops, outreach, theater en sociaal ondernemerschap.

Zijn choreografieën stellen sociale kwesties centraal en omvatten, onder andere, Mzizima (Tanzania), Twete (solo), ‘ill-legitimate’ over kinderarbeid, The Speech (vrijheid van meningsuiting met Tabu Flo), Night Dancers, Fembi, Kalabanda, over betrouwbare voedselvoorziening in Karamoja, duurzame bouw van veilige plantenkassen en waterbeheer in noordoost Oeganda en door heel Oost Afrika.

Abdul is resident artist bij het National Theatre of Uganda, WIEF Young Leaders Network Fellow en Mandela Washington Fellow en is sinds 2007 tevens creative dance teacher bij Gems Cambridge en Ambrosoli International School. Hij is pleitbezorger voor de kunsten in Oost-Afrika, d.m.v. dansvoorstellingen en workshops in verschillende gemeenschappen, van Oeganda tot DR Kongo, Maleisië, Cambodja, Vietnam en Rwanda, tot vluchtelingenopvang in Oeganda en Duitsland.

Abdul heeft een bachelordiploma in internationaal zakendoen, en heeft zich sinds 2004 bekwaamd als professioneel fotograaf. In 2012 en 2013 won hij de Uganda Press Photo Awards for Daily Life Stories van de Foreign Correspondents Association of Uganda. Abdul is tevens de eigenaar van Bokisi, een toonaangevende hiphop store in Kampala.

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube