DOX Educatie

Fokking Awkward

FOKKING AWKWARD is de nieuwe digitale voorstelling in de klas (12+) van DOX en Theater Utrecht. Deze interactieve hiphop-voorstelling wordt gemaakt door vier makers van hiphop-theatercollectief DIEHELEDING: Jip Vuik, Nick Livramento Silva, Annebel Overbeke en Dalorim Wartes.

Een lichaam dat plotseling volwassen besluit te worden is fokking awkward en erover praten al helemáál. Verliefd worden kan op jongens en meisjes of beiden – en alsof dat niet ingewikkeld genoeg is, komt er ook nog eens flirten, verkering, zoenen en seks bij. Of juist gewoon nog even niet? De theatervoorstelling Fokking Awkward gaat over seksualiteit, intimiteit, de pubertijd en al het ongemak dat daarbij hoort.

De première van Fokking Awkward, voorstelling in de klas, vond plaats op 6 februari 2020 op het Gerrit Rietveld College. Covid 19 heeft de inspiratie gebracht er een digitale voorstelling van te maken die we aanbieden op scholen tot de zomer van 2021.

Fokking Awkward  is een interactieve film gekoppeld aan een live nagesprek voor  scholen van Theater Utrecht en  DOX. Hiphoptheatercollectief  DIEHELEDING maakt deze film over seksualiteit, intimiteit, de puberteit en al het ongemak dat daarbij hoort. De film wordt  getoond op scholen onder begeleiding  van docenten van DOX en Theater Utrecht. Tijdens  de film beslissen de leerlingen hoe het verhaal gaat eindigen.  Na afloop van de film praten de leerlingen na met een DOX docent of performer uit de film over wat ze hebben gezien en wat ze daarvan vinden.

Okselhaar, overslaande stemmen, natte dromen, onberekenbare ongesteldheid en bakken vol ingewikkelde emoties. Alles is onzeker en groepsdruk is overal. De veilige haven van de basisschool is verruild voor de jungle van de middelbare en alles wat daarbij hoort. In Fokking Akward komen al die gevoelens tot leven. Jip Vuik, Nick Livramento Silva, Annebel Overbeeke en Dalorim Wartes van DIEHELEDING raakten geïnspireerd door de Netflix-animatieserie Bigmouth, de switches tussen man en vrouw uit de teksten van William Shakespeare, en hun eigen ontiegelijk ongemakkelijke pubertijd. Samen maakten ze deze interactieve hiphopvoorstelling die alle clichés bevestigt én ontkracht.

Theater Utrecht en DOX werken intensief samen aan educatieprojecten voor, door en met jongeren. In deze samenwerking worden verschillende activiteiten opgezet, zoals de voorstellingen in de klas – voor veel jongeren de eerste kennismaking met theater – maar ook educatieaanbod bij reguliere voorstellingen in het theater, hangouts voor jongeren in De Paardenkathedraal, workshops en lessen op school, maakweken voor talentvolle jongeren en meer.

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube