Zangeres Anne-Fay en filmmaker Felix Kops volgen de voetsporen van hun familie en voorouders de hele wereld rond en maken een voorstelling vol vraagtekens met songs, dans en visuals.
Verhalen over slavernij stromen door je bloed, maar zijn nooit verteld door je familie. Hoe ontdek je je familieverleden als de Nederlandse geschiedenisboeken maar een kant van het verhaal vertellen? Wat mag je met gemixt bloed wel en niet als je profiteert van wit privilege? Zangeres Anne-Fay Kops en filmmaker Felix Kops volgen de voetsporen van hun familie en voorouders de hele wereld rond en maken een voorstelling vol vraagtekens met songs, dans en visuals.
‘Zangeres Anne-Fay volgt haar eigen spoor terug’ NRC
Een wereldreis langs de routes van de slavernij
In de voorstelling volgen we een witte vrouw op zoek naar haar familiegeschiedenis via haar ouders, grootouders, overgrootouders en de vele generaties daarvoor. Bloedbanden die werelddelen overstaken in een zoektocht naar een beter leven.
Anne-Fay en Felix reisden van Nederland via Aruba & Curaçao naar Suriname en Ghana, op zoek naar de verhalen over hun afkomst. Ze maakten in al deze landen muziek met lokale producers. Ook filmden ze beelden op de voormalige plantages in Suriname, op de Atlantische Oceaan en in een slavenfort in Ghana.
De mensen, hun verhalen en de muziek van deze reis verwerken zij in nummers vol Hiphop, soul, gospel, elektronica en traditionele stijlen uit de landen van hun voorouders. Iedere song heeft een bijzondere muziekvideo in de stijl van Beyonce en met een maatschappijkritische boodschap. De songs werden tot een album gebracht met producers Morgan Avenue (S10, Naaz) en Jeremia Jones (Ed Sheeran, Nicki Minaj). De muziektheatershow wordt regisseert door DOX’ huisregisseur Timothy de Gilde. Theatermaakster en schrijfster Bodil de la Parra schreef op basis van persoonlijke verhalen van broer en zus Kops over hun diaspora de theatertekst.
In aanloop naar deze voorstelling maakten Anne-Fay en Felix in 2020, in samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis, met dit materiaal een muziekshow die in première ging in de Melkweg. De show ontving lovende kritieken. In 2021 sluiten zij hun reis vol persoonlijke verhalen, muziek, dans en XL visuals af in de theatermuziekshow Anne-Fay’s Reaspora.
‘Intiem en krachtig concert over kolonialisme’ Theaterkrant
De makers
Powerwoman Anne-Fay studeerde af aan de Fontys Dansacademie en is een alleskunner: ze schrijft haar eigen songs, ze zingt (she hits the high notes!), heeft de moves en de looks. Haar broer Felix schrijft songteksten en maakt als regisseur waanzinnige video’s. Ze creëerden samen eerder al een kleurrijke muzikale act onder de naam Cookachoo over serieuze onderwerpen, als vrijheid, de vluchtelingencrisis en homo-emancipatie. Hun vogue-clip met Dries Roelvink in het Rijksmuseum bereikte via tv en YouTube al een miljoenenpubliek. Cookachoo stond o.a. op Lowlands, Paris Fashion Week, Mysteryland, Oerol en Milkshake festival. Anne-Fay en Felix hopen door hun persoonlijke verhaal te delen bij te dragen aan meer begrip en het bespreekbaar maken van de maatschappelijke problemen van vandaag.
Anne-Fay plaatst regelmatig nieuwe video’s op haar Instagram en de muziek kan je luisteren op Spotify.