DOX Educatie

1001 - DIEHELEDING & DOX - Derk Stenvers

1001

© Derk Stenvers

1001 is een ode aan verhalen vertellen. Met elementen uit Arabische hiphop, storytelling en spoken word tot een soft-erotische oosterse broeinacht. Welk verhaal moet je vertellen om niet te sterven? Denk dikke beats en zachte matrassen: DIEHELEDING creëert een hiphop-feest als ode aan een van de mooiste verhalen uit de geschiedenis.

Binnenkort ga je met jouw klas de voorstelling 1001. Bereid je met jouw klas voor op deze voorstelling met leuke filmpjes en opdrachten en lees de regels van een theaterbezoek.

Achtergrondinformatie

  • Maak kennis met de leden van DIEHELEDING.
  • Welke thema’s heb je voorbij horen komen?
  • Ken jij met verhalen van 1001 nacht? Zo ja welke dan?

 

Sterke verhalen

Heb jij weleens een sterk verhaal verteld? Een paar details net iets meer aangedikt dan het daadwerkelijk was? Laten wij eens kijken hoe goed je daarin in bent.

Opdracht 1. Sterke verhalen

Bekijk het filmpje tot en met opdracht 2. Voer dan gelijk opdracht 2 uit.  Maak groepjes van 4 of 5. Iedere groepje vertelt sterke verhalen aan elkaar over iets spannend wat ze mee hebben gemaakt. Kies dan als groep welk verhaal jullie met de klas gaan delen. Daarna verzinnen jullie samen een verhaal. Kies welke leerling de twee verhalen aan de klas gaan vertellen. Vertel de verhalen zo spannend mogelijk. Aan het einde mag de klas zeggen welk verhaal gelogen is en welke waar is.

Opdracht 2. Het verhaal is nooit af

Zet het filmpje weer aan. Pak een stuk papier, schrijf in het midden het woord ‘wraak’ op en verzin zoveel mogelijk woorden die met waak te maken hebben. Pak een nieuw stuk papier. Schrijf 5 minuten lang zoveel mogelijk, de pen komt niet van het papier. De eerste zin van het verhaal is; dit is het verhaal van… en schrijf door… verzin een hoofdpersoon en wat er aan de hand is met hem/haar/hen… en hoe die wraak neemt. Als je vastloopt kan je spieken, kijk naar de woorden die je eerder hebt opgeschreven wraak.

Deel je verhalen met elkaar. Kijk welk verhaal je met de rest van de klas wil delen. Beslis gelijk wie het verhaal gaat vertellen. De verteller van het verhaal vertelt niet het hele verhaal, zorg ervoor dat je op een spannend punt stopt… laat de rest van de klas het verhaal af maken.

 

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube