Blok 1: september – december
– DOX Club Ruben Chi & Bob Sizoo: TRANSCENDANCE
Ruben Chi (choreograaf) en Bob Sizoo (kunstenaar en regisseur) bundelen hun krachten voor het aankomende DOX traject. De samenwerking tussen Bob en Ruben begon met een film in 2021 en ontwikkelt zich nu verder naar andere mediums. De vraagstelling die centraal staat is in hun project Transcendance is hoe we ons eigen wezen kunnen overstijgen door dans, door eraan deel te nemen of door het te aanschouwen.
Samen onderzoeken ze bewegingen en onderwerpen die onze relatie en connectie tot onze omgeving en ons innerlijke wezen doen versterken. In dit traject wordt ook veel aandacht besteed aan het individuele kunstenaarschap van de DOX performers. Zowel Chi als Bob hebben namelijk op eigen manier geleerd om hun identiteit binnen de disciplines die ze beoefenen te ontdekken en te uiten. De lessen die zij hierin hebben geleerd worden gedeeld. Het traject zet voor DOX’ers een beweging aan die hen ook na de performance nog veel kan bieden.”
– DOX Club Justin de Jager: THE EYE OF THE NEEDLE
Tijdens de DOX clubs werkt Justin de Jager met de DOX Clubbers samen om een bewegingsmethodiek te ontwikkelen en testen voor zijn bewegingstaal threading. Threading is een complexe urban danstaal waar hij als breaker mee in aanraking is gekomen. De afgelopen jaren heeft hij het concept van threading uit het jasje van breakdance gehaald en er zijn eigen handtekening mee ontwikkeld.
De naam threading is geïnspireerd op het idee van ‘the thread and the needle’, oftewel de naald en het draad. Bij een thread maak je een fysieke opening door twee lichaamsdelen samen te brengen (het oog van de naald) en met een ander lichaamsdeel (het draad) ga je daar doorheen. Alsof je met het draad door het oog van de naald gaat.
Samen met zijn creative assistent Melina Romano focust Justin de eerste helft van het traject op het ontwikkelen van de methodiek waarmee hij de principles en uitgangspunten van threading overdraagt. Vervolgens gaan ze in de tweede helft van het traject vanuit een echte co-creatie met de clubbers, componist Andreas Tegnander en coach Anne Maike Mertens het onderzoek vertalen naar van dansvoorstelling.
– DOX Club Young Gangsters & Simon Bus
YoungGangsters maakt fysieke, spectaculaire, humoristische en grillige voorstellingen die spelen op locatie. YoungGangsters wordt geleid door Annechien de Vocht. Al ruim 10 jaar maken ze naam met ‘actietheater’: een zelfontwikkelde theatervorm waarin we onze liefde en fascinatie voor geënsceneerd geweld vertalen in voorstellingen vol slapstickgevechten, beeldspektakel en special effects. Ze putten uit Hollywoodfilms en populaire media om de verleidingen van massamanipulatie op te roepen. Onze maatschappelijke thema’s verpakken we in opzwepend entertainment.
Deze club is een vooronderzoek voor de coproductie Don’t wanna Touch. In Don’t Wanna Touch onderzoeken DOX en YoungGangsters de angst voor, het verlangen naar en de betekenis van aanraking binnen de hiphopscene. In tijden van Corona, een sociaal leven dat zich steeds meer online afspeelt en de MeToo beweging, is fysieke intimiteit ingewikkelder geworden, en een aanraking meer beladen. Don’t Wanna Touch onderzoekt de angst en het verlangen naar fysiek contact, en alle voor oordelen, stereotyperingen en meningen die daarbij komen kijken.
Tijdens de werksessies gaan choreograaf Simon Bus, theatermaker Marius Mensink en regisseur Annechien de Vocht deze thematiek samen met de performers van de DOX Club onderzoeken. We werken vanuit onze verschillende expertises; (Fysiek) theater, dans, performance, muziek en stagefighting, aan acts, performances, choreografieën en kijken waar die elkaar raken en versterken.