DOX Clubtrajecten

DOX Club is een parttime leertraject voor uitvoerend podiumkunsttalent tussen 16 en 25 jaar. Van september t/m juni volg je een clubtraject bij interessante makers uit verschillende disciplines. Een seizoen lang kan je bij DOX voorstellingen maken en spelen met dé makers van dit moment.

Verdeling programma

DOX Club is een parttime leertraject voor uitvoerend podiumkunsttalent. De Clubtrajecten zijn een broedplaats voor research, presentaties en producties. Het jaar is opgedeeld in twee blokken: september-december, februari-juni. In elk blok zijn er nieuwe clubtrajecten. Elk traject wordt afgesloten met een presentatie in december en mei. Voor DOX’ers die auditie willen doen bij een kunstvakopleiding organiseren we speciale trainingen. Gedurende het leertraject word je persoonlijk gecoacht door twee mentoren.

Kosten en vergoedingen

In DOX Club werk je een heel theaterseizoen met inspirerende makers en collectieven in creatieve projecten. Deelname aan DOX Club is gratis. DOX betaalt geen reiskosten en/of vergoeding.

Blok 1: september – december

– DOX Club Ruben Chi & Bob Sizoo: TRANSCENDANCE

Ruben Chi (choreograaf) en Bob Sizoo (kunstenaar en regisseur) bundelen hun krachten voor het aankomende DOX traject. De samenwerking tussen Bob en Ruben begon met een film in 2021 en ontwikkelt zich nu verder naar andere mediums. De vraagstelling die centraal staat is in hun project Transcendance is hoe we ons eigen wezen kunnen overstijgen door dans, door eraan deel te nemen of door het te aanschouwen.

Samen onderzoeken ze bewegingen en onderwerpen die onze relatie en connectie tot onze omgeving en ons innerlijke wezen doen versterken. In dit traject wordt ook veel aandacht besteed aan het individuele kunstenaarschap van de DOX performers. Zowel Chi als Bob hebben namelijk op eigen manier geleerd om hun identiteit binnen de disciplines die ze beoefenen te ontdekken en te uiten. De lessen die zij hierin hebben geleerd worden gedeeld. Het traject zet voor DOX’ers een beweging aan die hen ook na de performance nog veel kan bieden.”

– DOX Club Justin de Jager: THE EYE OF THE NEEDLE

Tijdens de DOX clubs werkt Justin de Jager met de DOX Clubbers samen om een bewegingsmethodiek te ontwikkelen en testen voor zijn bewegingstaal threading. Threading is een complexe urban danstaal waar hij als breaker mee in aanraking is gekomen. De afgelopen jaren heeft hij het concept van threading uit het jasje van breakdance gehaald en er zijn eigen handtekening mee ontwikkeld.

De naam threading is geïnspireerd op het idee van ‘the thread and the needle’, oftewel de naald en het draad. Bij een thread maak je een fysieke opening door twee lichaamsdelen samen te brengen (het oog van de naald) en met een ander lichaamsdeel (het draad) ga je daar doorheen. Alsof je met het draad door het oog van de naald gaat.

Samen met zijn creative assistent Melina Romano focust Justin de eerste helft van het traject op het ontwikkelen van de methodiek waarmee hij de principles en uitgangspunten van threading overdraagt. Vervolgens gaan ze in de tweede helft van het traject vanuit een echte co-creatie met de clubbers, componist Andreas Tegnander en coach Anne Maike Mertens het onderzoek vertalen naar van dansvoorstelling.

– DOX Club Young Gangsters & Simon Bus

YoungGangsters maakt fysieke, spectaculaire, humoristische en grillige voorstellingen die spelen op locatie. YoungGangsters wordt geleid door Annechien de Vocht. Al ruim 10 jaar maken ze naam met ‘actietheater’: een zelfontwikkelde theatervorm waarin we onze liefde en fascinatie voor geënsceneerd geweld vertalen in voorstellingen vol slapstickgevechten, beeldspektakel en special effects. Ze putten uit Hollywoodfilms en populaire media om de verleidingen van massamanipulatie op te roepen. Onze maatschappelijke thema’s verpakken we in opzwepend entertainment.

Deze club is een vooronderzoek voor de coproductie Don’t wanna Touch. In Don’t Wanna Touch onderzoeken DOX en YoungGangsters de angst voor, het verlangen naar en de betekenis van aanraking binnen de hiphopscene. In tijden van Corona, een sociaal leven dat zich steeds meer online afspeelt en de MeToo beweging, is fysieke intimiteit ingewikkelder geworden, en een aanraking meer beladen. Don’t Wanna Touch onderzoekt de angst en het verlangen naar fysiek contact, en alle voor oordelen, stereotyperingen en meningen die daarbij komen kijken.

Tijdens de werksessies gaan choreograaf Simon Bus, theatermaker Marius Mensink en regisseur Annechien de Vocht deze thematiek samen met de performers van de DOX Club onderzoeken. We werken vanuit onze verschillende expertises; (Fysiek) theater, dans, performance, muziek en stagefighting, aan acts, performances, choreografieën en kijken waar die elkaar raken en versterken.

 

 

Blok 2: februari – juni

– DOX Club Merel & Lars: XCTDS (Exactitudes)

De performers proberen in XCTDS exacte kopieën van elkaar te worden, en zoeken daarin de grens tussen eigenheid en uniformiteit op. Wanneer wordt uniformiteit authentiek, en wanneer wordt jezelf zijn een manier op in de massa op te gaan?

Aan de hand van fysieke transformaties veranderen de performers in een groep vermoeide soldaten, verveelde pubers, ijdele bodybuilders, Justin Bieber fans, marmeren standbeelden en verwarde loodgieters. Synchroon en individueel leggen ze een reis van identiteit naar identiteit af en laten ze een paradoxale zoektocht naar authenticiteit zien.

Lars en Merel gaan met de performers in gesprek hoe ze zich identificeren en bij welke groep ze zich thuis voelen. Wanneer voel je je gesterkt door een groep en wanneer beklemt het je? Waar kan je “jezelf” zijn en is dat dan wel zoals jezelf?

Lars en Merel

Lars en Merel vinden elkaar op zowel inhoudelijk en artistiek vlak in hun onderzoek naar genderidentiteit en expressie. Ze delen daarin specifiek een fascinatie voor het performatieve en transformerende lichaam. Met extreme en subtiele fysieke transformaties dagen ze de toeschouwer uit om hun denkkaders te verbreden en stellen ze de mens voor als een lichaam dat altijd in verandering is.

– DOX Club Mohamed & Katy

Dit clubtraject is een vooronderzoek voor de nieuwste voorstelling van Sites of Memory (SoM) genaamd Free to be Free. Wat betekent vrijheid vandaag de dag? Is een strijd voor vrijheid nog steeds nodig en door wie wordt deze gevoerd? Daarbij kijken wij ook naar vormen van opstand, van verzet en de bekende en minder bekende verzetsstrijders die voor vrijheid gevochten hebben. Tijdens deze club onderzoeken wij hoe performance en geschiedenis samenkomt. Is je geschiedenis voelbaar in je lichaam? De performers gaan aan de slag met de koloniale geschiedenis, maar ook met de geschiedenis die in hun opgeslagen ligt. En hoe plaatsen wij deze verhalen naar publieke ruimte. Dit komt samen in een gezamenlijke performance waarin een mix te zien is tussen dans, muziek en teksttheater.

Mohamed en Katy 

Mohamed is danser, choreograaf en theatermaker en woont momenteel in Groningen. Zijn werk vertrekt vanuit de hiphop en het each one teach one principe. Vanuit het initiatief X_YUSUF_BOSS creëert hij samen met creatief producent Mark Fischer een huis voor verhalen. Een plek waar ruimte is voor ieders verhaal. Katy is theatermaker en programmeur en richt zich in haar werk op locatievoorstellingen, multidisciplinair werk en de (internationale) dialoog tussen performers. Sinds 2016 heeft zij samen met cultureel historicus Jennifer Tosch Sites of Memory opgericht, waarbij zij locatievoorstellingen maken over de koloniale geschiedenis en de ondervertegenwoordigde verhalen van Nederland en de voormalige koloniën. Zowel Mohamed als Katy werken met het ophalen van persoonlijke verhalen. Vanuit een multidisciplinaire benadering willen ze ondervertegenwoordigde verhalen zichtbaar maken.

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube