DOX DOX Award

Alle performers en makers die werken aan DOX projecten komen in aanmerking voor de felbegeerde DOX award, een kroon op het werk van het afgelopen jaar.

De kritische jury kiest uit de talentvolle poule van spelers, dansers, muzikanten, theatermakers, choreografen en docenten in de disciplines dans, toneel, mime, muziek en film een gelukkige winnaar die een bijzondere prestatie heeft geleverd. Dit kan een individu zijn, maar ook een groep performers of makers. Met deze prijs worden de talenten extra in de spotlight gezet en gestimuleerd om zich om zich nog verder in te zetten en hun skills te blijven ontwikkelen. Aan de DOX award is een geldprijs van het DOX fonds verbonden, die wordt geïnvesteerd in hun verdere ontwikkeling. De prijs kan worden benut voor een DOX activiteit of scholingstraject. De award wordt aan het eind van het theaterseizoen uitgereikt.

Winnaars voorgaande edities

2021 – Dalton Jansen en Anne-Fay

Dalton Jansen heeft stappen gezet in choreografie en werkte prachtig aan zijn theatertaal en toonde ontwikkeling in het theatraal denken. Anne-Fay is buiten haar comfort zone getreden en heeft zich niet alleen ontwikkeld als muzikant, maar ook als performer, schrijver en theatermaker.

2020 – Juan Zyad, rapper en acteur

Juan Zyad is een natuurtalent. Een podiumbeest dat kan acteren. Hij heeft zich als performer laten zien in diverse DOX projecten waaronder 100% WAAR, Bloedlink, Quake en Recht. Juan is zichzelf, authentiek en messcherp op de vloer, Juan is spannend, en af en toe een beetje gevaarlijk.

2019 – Hiphop-theater collectief DIEHELEDING

Jip Vuik, Steven Ivo, Annebel Overbeeke, Dalorim Wartes, Nick Livramento Silva en Merel Pauw. Een collectief met een gezamenlijke fascinatie en liefde voor hiphop welke zich ontwikkelen met grote stappen. Het moeiteloos schakelen tussen storytelling, rap, beatboxing, zang en spel in zalen, tenten en klaslokalen. Samplen, teksten, rolmodellen, kunstwerken, emoties, herinneringen, dromen, kleding en muziek, alles kan! Dat inspireert!

2018 – de performers van Role Model

Anne-Fay Kops, Debbie Ruijter, Deschny Ira Rogers, Djinti Sullivan, Lucinda Mae Wessels, Tamara Robledo Oud.

Deze zes urban jonge vrouwen zijn multitaskers in diverse performance disciplines die hun krachten hebben gebundeld om een belangrijke boodschap van empowerment in een tijd van #metoo en zelfmanifestatie op social media.

2017 – Giovani Vreede en Liam McCall

Deze creatieve ondernemers en succesvolle dansers in de urban scene ontvingen de DOXaward voor de ontwikkeling van het succesvolle en alsmaar groeiende event ‘The Kulture of Hype&Hope’ bij DOX.

2016 – Elvis Sibeko (ZA)

Voor zijn inzet als choreograaf en danser aan de productie ‘Jonga’ en als choreograaf en docent bij de Outreach en Ateliers (DOX Club) en de kunstvakopleidingen. Elvis is gedurende 3 jaar artist-in-residence geweest bij DOX en bouwt nu aan zijn eigen talentontwikkelplek in Kaapstad.

2015 – Ryan Djojokarso en Bram Jansen

Voor hun bijzondere bijdrage als makers aan het Atelier en de productie ‘Tanz ist auch Sport’ en als stimulans voor hun exchange DOX/Fabuleus-productie ‘Alleen de grootste nabijheid’.

2014 – Erik en Thomas Bos

De broers ontvingen de DOX award als extra boost om zichzelf door te ontwikkelen als zelfstandige makers. Erik en Thomas waren sinds 2010 verbonden aan DOX als nieuwe makers en zijn sinds 2018 zelfstandig geworden met hun collectief 155.

Procedure

De jury volgt alle DOX’ers en DOX-makers op de voet en maakt een selectie van de talenten. De jury bestaat uit:

  • Nada Mounzer (bestuurslid van DOX en programma­maker Pop & Jazz Festivals bij de NTR)
  • Timothy de Gilde (coach en huisregisseur DOX)
  • Carole van Ditzhuyzen (hoofd mentor DOX Club)
  • Hildegard Draaijer (artistiek directeur)

De criteria

Voor de selectie houdt de jury vast aan de volgende criteria:

  • De genomineerde heeft potentie om landelijk door te breken;
  • De genomineerde is gedreven om zich verder te ontwikkelen;
  • Er is een uitzonderlijke prestatie geleverd. Kwaliteit en impact zijn hierbij belangrijk;
  • De genomineerde is een  creërende of uitvoerende podiumkunstenaars;
  • De prijs wordt gegeven voor een prestatie in een afgelopen of lopend seizoen;
  • De genomineerdemoet verbonden zijn aan één van de DOX activiteiten van het afgelopen seizoen.
icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube