DOX Clubtrajecten

DOX Club is een parttime leertraject voor uitvoerend podiumkunsttalent tussen 16 en 25 jaar. Van september t/m juni volg je een clubtraject bij interessante makers uit verschillende disciplines.

Part-time leertraject

Een seizoen lang kan je bij DOX voorstellingen maken en spelen met dé makers van dit moment. Via drie online auditie-rondes gaan wij op zoek naar nieuwe performerstalenten voor het leertraject DOX Club. Inschrijven is mogelijk t/m vrijdag 29 mei 2020. DOX Club is een parttime leertraject voor uitvoerend podiumkunsttalent tussen 16 en 25 jaar. Een heel seizoen, van september t/m juni, volg je elke woensdag van 18.30 tot 22 u en elke zondag van 12 tot 18 u een clubtraject bij interessante makers uit verschillende disciplines.

Verdeling programma

Het jaar is opgedeeld in trimesters: september-december, januari-maart, april-juni. In elk trimester zijn er nieuwe clubtrajecten. Elk traject wordt afgesloten met een presentatie. Voor DOX’ers die straks auditie willen doen bij een kunstvakopleiding organiseren we speciale trainingen. Gedurende het leertraject word je persoonlijk gecoacht door twee mentoren.

Kosten en vergoedingen

In DOX Club werk je een heel theaterseizoen met inspirerende makers en collectieven in creatieve projecten. Deelname aan DOX Club is gratis. DOX betaalt geen reiskosten en/of vergoeding.

DOX Clubs 2019-2020

DOX Club Dalton Jansen & Co

Een co-creatie met choreograaf Dalton Jansen, danser Gihan Koster, spoken word artist Mariana Hirschfeld en componist en basgitarist Marlon Penn.

Een onderzoek over de vrijheid om jezelf te durven zijn: over jongens en meisjes en iedereen die daar tussenin zit. Veel jongeren worstelen met de spanning tussen hun ontluikende persoonlijkheid, hun genderidentiteit en het oordeel van hun omgeving. Om ze hierin te steunen gaat deze Club in op de thema’s gender, genderidentiteit en identiteitsontwikkeling. Als diversiteit er mag zijn, wordt er een basis gelegd voor onderlinge acceptatie en het verminderen van discriminatie en uitsluiting.

De Club stelt haar publiek de volgende vraag: Durf jij te zijn wie je bent? Ook met de normen en verwachtingen vanuit je omgeving? Met het doorbreken van de normatieve denkpatronen wordt ruimte gemaakt om na te denken over wie je eigenlijk zélf bent of wilt zijn, los van je omgeving.

Een Club vol met dans, spoken word en muziek, waar ontmoeting en diversiteit centraal staan. De makers en dansers nemen je mee in hun verhaal en in hun zoektocht.

DOX Club DIEHELEDING

In het hiphop- en muziektheater clubtraject gaat DIEHELEDING met de DOX performers aan de slag met sampeling. DOX en DIEHELEDING werken sinds dit seizoen samen. DIEHELEDING maakt zowel voorstellingen als muziekalbums. Met raps, personages, en muziek. Met altijd als doel om een keihard dansfeest te creëren met dikke beats en intelligente taalspelletjes. DIEHELEDING bestaat uit Steven Ivo, Annebel Overbeeke, Nick Livramento Silva, Dalorim Wartes, Merel Pauw en Jip Vuik (regie).

In het clubtraject combineert de klassieke met de moderne en literaire wereld met de muzikale wereld. Met als thema rusteloosheid. We samplen onze persoonlijke onrust om onze toekomstdromen en angsten vorm te geven. Als mens samplen we constant en elke dag meningen van anderen, uitspraken van anderen en het uiterlijk van anderen. Onze onrust komt voort uit de zoektocht naar onze plek in de wereld en de samenleving.

Met favoriete teksten, rolmodellen, kunstwerken, emoties, herinneringen, dromen, theatervoorbeelden, kleding en muziek van de DOX performers werken we toe naar een sample-medley van de rusteloosheid. Één grote droomachtige zoektocht naar de plek in ons leven.

DOX Club Silke van Kamp & Co

Op een tussenstation tussen leven en dood, komt elke week een handvol recent overleden personen aan. Ondersteund door een aantal gidsen, kiezen ze de belangrijkste herinnering uit hun leven om mee te nemen naar het hiernamaals. De gidsen hebben na hun dood nooit een keuze kunnen maken, en werken daarom op het tussenstation. Deze maandag arriveert er weer een groep mensen. De newlydeads krijgen drie dagen de tijd om hun herinnering te kiezen, daarna wordt die zo goed mogelijk gereconstrueerd en vastgelegd op film zodat ze op vrijdag met hun herinnering de eeuwigheid in kunnen. De gidsen gebruiken alle cinematografische trucs, illusies en wat ze maar kunnen vinden om de herinnering zo levendig mogelijk te kunnen nabootsen.

All Life Is Quite Useless is geïnspireerd op de Japanse film After Life uit 1989. Regisseuse Silke van Kamp maakt in samenwerking met schrijver Mick Lindo, een script waar de input van de spelers in wordt meegenomen. Met dit verhaal als uitgangspunt geven 10-12 jongeren hun eigen aanvulling op deze herinneringen en het reconstrueren daarvan. Ze verliezen zich in duizend mogelijkheden en keuzestress. Gedachtes aan seks, vriendschap, mislukkingen en geluk komen voorbij in hun zoektocht naar die ene herinnering voor eeuwige herbeleving. All Life Is Quite Useless is een ode aan de kracht van creatie, film, theater en leven.

DOX Club Joost Maaskant & Co

Een co-creatie van muzikant/performer Joost Maaskant, Spoken word artiest Margo van der Linde en zangeres Luca Warmer. Abdelhadi Baaddi neemt de coaching op zich en de eindregie wordt gedaan door Timothy de Gilde. Op 4 mei is deze DOX Club onderdeel van de eenmalige live-stream Thuis Theater Na de Dam. Kijk ook mee om 19.45 uur.

Wat betekent, anno 2020, de 4 mei herdenking nog voor de nieuwe generaties? We zijn 75 jaar verder en kennen overgebleven verhalen uit boeken, films, of oude verhalen van bekenden of familie. Twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking doet onze hersens kraken, want we moeten iets bedenken wat er te herdenken valt. Ons inleven in het leed van mensen in oorlogstijd en tirannie. Maar wij waren er niet bij.

De DOX Club van Joost Maaskant neemt verschillende vragen onder de loep; hoe gaat het nu met ons? Valt er nog iets te bevrijden binnen onze welvaart, cultuur of binnen onszelf? Op zoek gaan naar wat we liever misschien nog onderdrukken, gevangenzetten en opsluiten. Vaststellen of er een link is tussen het gevecht om vrijheid van toen en nu. Dit doet de Club door theatrale bands te vormen, met mensen en objecten als instrument.

In de Stadsschouwburg Utrecht wordt op 4 mei een energieke muzikale performance neergezet over niet weten hoe je moet herdenken, maar wel weten dat er nog veel te bevrijden is. Je kunt rekenen op hiphop, spoken-word, pop, koorzang, en heel veel soul. Deze DOX Club is een samenwerking van DOX, Theater Utrecht en Theater Na de Dam.

DOX Club Jasper van Luijk & Co

In een leven vinden meerdere veranderingen plaats. Soms klein, soms groot. Vooral ten tijde van grote veranderingen komt er één ding altijd terug: we dragen. Als je wordt geboren, dan word je gedragen door je ouders en familie en als je sterft dragen je geliefden je naar je graf. Hoe herdenken en dragen wij elkaar in ons leven en wat betekent dit voor jongeren?

In de DOX Club van van regisseur en choreograaf Jasper van Luijk worden alle vormen van jezelf dragen onderzocht. Word je gedragen door een groep? Of ben jij een leider die iedereen draagt? Een productie die zich ontwikkelt tijdens het repetitieproces, waar maker en performer elkaar ontmoeten en samen tot een invulling komen. Op 4 mei is deze DOX Club onderdeel van de eenmalige live-stream Thuis Theater Na de Dam. Kijk ook mee om 19.45 uur.

Zowel de grote als de kleine momenten worden uitgebeeld. Dit vertaalt zich naar beeldende scenes maar ook in acrobatische duetten of groepswerk. Een club vol dans, associatie en visualisatie met dynamische scenes waar de grenzen van het dragen wordt opgezocht.

Een co-creatie van regisseur, choreograaf Jasper van Luijk en danser, repetitor Lo Walther Boer met een specialisatie in partnerwerk. Dwayne Toemere neemt de coaching op zich en de eindregie wordt gedaan door Timothy de Gilde.

In de Stadsschouwburg Utrecht wordt op 4 mei een energieke muzikale performance neergezet over niet weten hoe je moet herdenken, maar wel weten dat er nog veel te bevrijden is. Je kunt rekenen op hiphop, spoken-word, pop, koorzang en heel veel soul. Deze DOX Club is een samenwerking van DOX, Theater Utrecht en Theater Na de Dam.

Wil jij je als performer verder ontwikkelen op het gebied van onder andere dans, muziek, film, en urban arts als hiphop en spoken word? Doe dan auditie voor de DOX Club tijdens de online DOX audities in juni 2020. Inschrijven is mogelijk tot vrijdag 29 mei 2020.

Makers 2020-2021

In de DOX Club kunnen DOX’ers creatief meedenken met makers en staan we open voor uiteenlopende disciplines, (sub)culturen en cross-overs. De makers van het volgende seizoen zijn: choreograaf Jasper van Luijk, mimegezelschap Schweigman&, hiphoptheatercollectief DIEHELEDING & choreograaf Anne Suurendonk, Oegandees danscollectief Batalo East & Nederlands danscollectief Artbeat, dans-/b-boys collectief 155, makers en performers Jimi Zoet & Nastaran Razawi Khorasani & theatermaker, danser en beatboxer Abdelhadi Baaddi.

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube