DOX Clubtrajecten

DOX Club is een parttime leertraject voor uitvoerend podiumkunsttalent tussen 16 en 25 jaar. Van september t/m juni volg je een clubtraject bij interessante makers uit verschillende disciplines. Een seizoen lang kan je bij DOX voorstellingen maken en spelen met dé makers van dit moment.

Verdeling programma

DOX Club is een parttime leertraject voor uitvoerend podiumkunsttalent. De Clubtrajecten zijn een broedplaats voor research, presentaties en producties. Het jaar is opgedeeld in twee blokken: september-december, februari-juni. In elk blok zijn er nieuwe clubtrajecten. Elk traject wordt afgesloten met een presentatie in december en mei. Voor DOX’ers die auditie willen doen bij een kunstvakopleiding organiseren we speciale trainingen. Gedurende het leertraject word je persoonlijk gecoacht door twee mentoren.

Kosten en vergoedingen

In DOX Club werk je een heel theaterseizoen met inspirerende makers en collectieven in creatieve projecten. Deelname aan DOX Club is gratis. DOX betaalt geen reiskosten en/of vergoeding.

Blok 1: september – december

DOX Club Jimi & Nastaran

In het clubtraject onderzoeken Jimi Zoet en Nastaran Razawi Khorasani de thema’s  onderdrukking en bevrijding in de vorm van een muzikale album-presentatie. Daarvoor hebben ze zich laten inspireren door de punkbeweging uit de jaren ’70. Wanneer voelen jongeren en jong volwassenen zich in Nederland nog onderdrukt? Hoe verzetten zij zich daar tegen? En hoe bevrijden zij zich van onderdrukking?

Een deel van het repetitieproces vond plaats in Corona-lock down. Waar het gevoel van onderdrukking en verzet alleen maar groter is geworden. Samen met de DOX Club performers is er toegewerkt naar een muzikale performance in de vorm van een album-presentatie waarin onderdrukking, verzet en bevrijding centraal staan. Denk aan een mix van scheurende gitaren, rake melodieën, punk, spoken word en mierzoete teksten.

DOX Club DIEHELEDING & Anne Suurendonk

Jip Vuik en Steven Ivo van het hiphop collectief DIEHELEDING werken in deze Club voor het eerst samen met choreograaf Anne Suurendonk. De makers maken met acht DOX performers een korte film waar 8 solo’s het vertrekpunt zijn. De omstandigheden omtrent Corona zorgen voor aanpassen, oplossen, bijsturen, opnieuw beginnen en veel zoomrepetities. De solo’s zijn vormgegeven toekomstdromen van jonge mensen in een geïsoleerde tijd. De korte film vertrekt vanuit acht performances op één locatie: vier liedjes en vier danssolo’s. Huiskamerportretten over verlangens naar het andere en onbereikbare. Acht individuen in één huis, maar ieder met een eigen verhaal en eigen discipline. De solo’s starten vanuit een eigen discipline, maar raken elkaar uiteindelijk in de montage.

Vanuit een gezamenlijke liefde voor hiphop maakt DIEHELEDING muzikale voorstellingen. DIEHELEDING maakt zelf de muziek, schrijft en speelt. Het hiphop collectief speelt, rapt, musiceert en beweegt zich door bestaande verhalen en thema’s altijd met hiphop als inspiratie. Het werk van choreograaf Anne Suurendonk gaat over emoties, overgave en lust; vechtlust, seksuele lust en bovenal levenslust. Haar handtekening zit vooral in de hedendaagse danstaal, het gebruik van muziek en de benadering ervan. Dat dans een communicatiemiddel is waarmee we iets kunnen vertellen, delen, overbrengen of losmaken is altijd het uitgangspunt.

Blok 2: februari – juni

DOX Club 155: Slopen

155 – eenvijfvijf – is een creatief collectief van bewegende gekken en zijn vooral bekend van hun clubvoorstelling LIJF en laatste creatie Stuk in coproductie met MAAS. Het collectief is opgegroeid en groot geworden bij DOX en zijn terug om in co-creatie met de talenten van de DOX Club de locatievoorstelling Slopen te maken. Met de DOX performers gaan zij dieper in op de thematiek ‘frustratie’.

Op zoek zijn naar frustratie, het niet in de hand hebben van je eigen leven en het gevoel hebben dat het tafelkleed van de wereld onder je vandaan wordt getrokken. Van breakdance tot moderne dans, niemand in deze Club is bang om buiten hun danshokjes te schreeuwen. Een plek waar zowel performers als plastic tuinmeubilair je om de oren vliegen. 155 werkt hiervoor met performers die zich ook gefrustreerd voelen door de wereld van nu en zin hebben om dingen te slopen, zowel letterlijk als in dans, tekst en muziek.

Deze voorstelling is in de lente van 2021 onder andere te zien op Tweetakt.

DOX Club Jasper van Luijk en Abdelhadi Baaddi: IF THIS THEN THAT

Door één actie op het digitale web kan er razendsnel een butterflyeffect ontstaan. Ben je dader, slachtoffer, of misschien allebei? Van wie is onze online data, wie heeft daar toegang toe en welke problemen werpen zich ongemerkt op? IF THIS, THEN THAT is een multidisciplinaire film over hoe kleine online acties grote consequenties kunnen hebben. Wat als jouw intieme foto per ongeluk online komt te staan? Het digitale web is groot en slaapt nooit.

IF THIS, THEN THAT 2.0 is het vervolg op het eerdere onderzoek van theatermaker Abdelhadi Baaddi en choreograaf Jasper van Luijk in samenwerking met visual artist CJ Roxas, DOX performers en studenten van de HKU. Door middel van film, spel, dans en een aaneengesloten live performance tonen zij het effect van zelfbeschikking in het online tijdperk van 2020. Wie is er nog eigenaar van zijn of haar materiaal na het online plaatsen van die content? We doen met één klik afstand van alles dat we in ‘vertrouwen’ online delen. Met IF THIS, THEN THAT 2.0 ga je hét digitale gesprek aan in een dynamische wisselwerking tussen performers, toeschouwers, slachtoffers en daders. Ben jij je bewust van de kwetsbaarheid van jouw online presence?

DOX Club Schweigman&: Eros

Het maakt niet uit of je een man of vrouw bent, elk mens komt tot leven in een vrouwelijk lichaam. Toch zijn er maar weinig vrouwen die de levensenergie in hun lichaam volledig durven te leven. Sensualiteit wordt vaak verward met seksualiteit en valt daardoor nog steeds in een taboesfeer. Hoe is het zover gekomen? Waarom laten we de viering van het leven zo slecht toe? Hoe beleven we ons lichaam? Kunnen we voorbij gaan aan het clichébeeld en sensualiteit weer de ruimte geven die ze verdient?

Geïnspireerd door verschillende dansstijlen en -rituelen gaat Schweigman& samen met de DOX Club performers op zoek naar de kracht en het plezier die verborgen liggen in sensualiteit. Eros is een ritueel waarin een groep zich de viering van de sensualiteit weer eigen proberen te maken, inclusief de hobbels die daarbij nodig zijn. Deze DOX Club is een vooronderzoek voor de grote zaal productie Eros in het najaar van 2021.

Het werk van Schweigman& zet de zintuigen op scherp, laat je waarnemen met je hele lichaam en vergroot zo de betrokkenheid op de wereld om je heen.

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube