DOX Clubtrajecten

DOX Club is een parttime leertraject voor uitvoerend podiumkunsttalent tussen 16 en 25 jaar. Van september t/m juni volg je een clubtraject bij interessante makers uit verschillende disciplines.

DOX Club

Een heel seizoen, van september t/m juni, volg je elke woensdag van 18.30 tot 22 u en elke zondag van 12 tot 18 u een clubtraject bij interessante makers uit verschillende disciplines. Het jaar is opgedeeld in trimesters: september-december, januari-maart, april-juni. In elk trimester zijn er nieuwe clubtrajecten. Elk traject wordt afgesloten met een presentatie. Voor DOX’ers die straks auditie willen doen bij een kunstvakopleiding organiseren we speciale trainingen. Gedurende het leertraject word je persoonlijk gecoacht door twee mentoren. Na elk trimester is er een evaluatie. Op basis daarvan kun je eventueel overstappen naar een andere discipline. In de Clubtrajecten wordt ook altijd toegewerkt naar een eindpresentatie of productie. De voorstelling Rushing Faces, die we in maart 2019 speelden tijdens het Tweetakt Festival, is hier een voorbeeld van. Het komende seizoen staat o.a. het hiphop clubtraject gepland met DIEHELEDING.

Kosten en vergoedingen

In DOX Club werk je een heel theaterseizoen met inspirerende makers en collectieven in creatieve projecten. Deelname aan DOX Club is gratis. DOX betaalt geen reiskosten en/of vergoeding.

DOX Club Dalton Jansen & Co

Een co-creatie met choreograaf Dalton Jansen, danser Gihan Koster, spoken word artist Mariana Hirschfeld en componist en basgitarist Marlon Penn.

Een onderzoek over de vrijheid om jezelf te durven zijn: over jongens en meisjes en iedereen die daar tussenin zit. Veel jongeren worstelen met de spanning tussen hun ontluikende persoonlijkheid, hun genderidentiteit en het oordeel van hun omgeving. Om ze hierin te steunen gaat deze Club in op de thema’s gender, genderidentiteit en identiteitsontwikkeling. Als diversiteit er mag zijn, wordt er een basis gelegd voor onderlinge acceptatie en het verminderen van discriminatie en uitsluiting.

De Club stelt haar publiek de volgende vraag: Durf jij te zijn wie je bent? Ook met de normen en verwachtingen vanuit je omgeving? Met het doorbreken van de normatieve denkpatronen wordt ruimte gemaakt om na te denken over wie je eigenlijk zélf bent of wilt zijn, los van je omgeving.

Een Club vol met dans, spoken word en muziek, waar ontmoeting en diversiteit centraal staan. De makers en dansers nemen je mee in hun verhaal en in hun zoektocht.

DOX Club DIEHELEDING

In het hiphop- en muziektheater clubtraject gaat DIEHELEDING met de DOX performers aan de slag met sampeling. DOX en DIEHELEDING werken sinds dit seizoen samen. DIEHELEDING maakt zowel voorstellingen als muziekalbums. Met raps, personages, en muziek. Met altijd als doel om een keihard dansfeest te creëren met dikke beats en intelligente taalspelletjes. DIEHELEDING bestaat uit Steven Ivo, Annebel Overbeeke, Nick Livramento Silva, Dalorim Wartes, Merel Pauw en Jip Vuik (regie).

In het clubtraject combineert de klassieke met de moderne en literaire wereld met de muzikale wereld. Met als thema rusteloosheid. We samplen onze persoonlijke onrust om onze toekomstdromen en angsten vorm te geven. Als mens samplen we constant en elke dag meningen van anderen, uitspraken van anderen en het uiterlijk van anderen. Onze onrust komt voort uit de zoektocht naar onze plek in de wereld en de samenleving.

Met favoriete teksten, rolmodellen, kunstwerken, emoties, herinneringen, dromen, theatervoorbeelden, kleding en muziek van de DOX performers werken we toe naar een sample-medley van de rusteloosheid. Één grote droomachtige zoektocht naar de plek in ons leven.

DOX Club Silke van Kamp & Co

Welke herinnering zou jij meenemen?
Op een tussenstation tussen leven en dood, komt elke week een handvol recent overleden personen aan. Ondersteund door een aantal gidsen, kiezen ze de belangrijkste herinnering uit hun leven om mee te nemen naar het hiernamaals. De gidsen hebben na hun dood nooit een keuze kunnen maken, en werken daarom op het tussenstation. Deze maandag arriveert er weer een groep mensen. De newlydeads krijgen drie dagen de tijd om hun herinnering te kiezen, daarna wordt die zo goed mogelijk gereconstrueerd en vastgelegd op film zodat ze op vrijdag met hun herinnering de eeuwigheid in kunnen. De gidsen gebruiken alle cinematografische trucs, illusies en wat ze maar kunnen vinden om de herinnering zo levendig mogelijk te kunnen nabootsen.

All Life Is Quite Useless is geïnspireerd op de Japanse film After Life uit 1989. Regisseuse Silke van Kamp maakt in samenwerking met schrijver Mick Lindo, een script waar de input van de spelers in wordt meegenomen. Met dit verhaal als uitgangspunt geven 10-12 jongeren hun eigen aanvulling op deze herinneringen en het reconstrueren daarvan. Ze verliezen zich in duizend mogelijkheden en keuzestress. Gedachtes aan seks, vriendschap, mislukkingen en geluk komen voorbij in hun zoektocht naar die ene herinnering voor eeuwige herbeleving. All Life Is Quite Useless is een ode aan de kracht van creatie, film, theater en leven.

DOX Club Joost Maaskant & Co

Een co-creatie van muzikant/performer Joost Maaskant, Spoken word artiest Margo van der Linde en zangeres Luca Warmer. Abdelhadi Baaddi neemt de coaching op zich en de eindregie wordt gedaan door Timothy de Gilde.

Wat betekent, anno 2020, de 4 mei herdenking nog voor de nieuwe generaties? We zijn 75 jaar verder en kennen overgebleven verhalen uit boeken, films, of oude verhalen van bekenden of familie. Twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking doet onze hersens kraken, want we moeten iets bedenken wat er te herdenken valt. Ons inleven in het leed van mensen in oorlogstijd en tirannie. Maar wij waren er niet bij.

In de DOX club van Joost Maaskant worden verschillende vragen onder de loep genomen; hoe gaat het nu met ons? Valt er nog iets te bevrijden binnen onze welvaart, cultuur of binnen onszelf? Op zoek gaan naar wat we liever misschien nog onderdrukken, gevangen zetten en opsluiten. Vaststellen of er een link is tussen het gevecht om vrijheid van toen en nu. Dit wordt gedaan door theatrale bands te vormen, met mensen en objecten als instrument. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam in 2019 speelden gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

In de Stadsschouwburg Utrecht wordt op 4 mei met Dodenjaarsavond een energieke muzikale performance neergezet over niet weten hoe je moet herdenken, maar wel weten dat er nog veel te bevrijden is. Je kunt rekenen op hiphop, spoken-word, pop, rave, koorzang, metal en heel veel soul. Deze DOX Club is een samenwerking van DOX, Theater Utrecht en Theater Na de Dam.

Wil jij je als performer verder ontwikkelen op het gebied van onder andere dans, muziek, film, en urban arts als hiphop en spoken word? Doe dan auditie voor de DOX Club tijdens de grote DOX audities in juni 2020. Inschrijven is mogelijk vanaf februari 2020.

icon_arrow facebook instagram twitter vimeo youtube