Outsiders
Foto: OUTSIDERS

Outsiders, een jongerenvoorstelling van Theater Utrecht en DOX is terug en speelt vanaf 18 december 2018 t/m 30 januari 2019 weer op zeven scholen door Nederland. Het stuk gaat over David, een nieuwe leerling op school, die zich steeds meer terugtrekt, spijbelt en gebiologeerd raakt door het leven aan de rand van de stad. Daar ontmoet hij Sam. Een voorstelling over (zelf)uitsluiting, pesten, vriendschap en radicalisering.

Simon Weeda schreef een nieuwe tekst hiervoor en de voorstelling is geregisseerd door Eva Tijken. Het thema dit keer is (zelf)uitsluiting. In de periferie van dit thema liggen onderwerpen als: pesten, vriendschap, broederschap, (on)gelijkheid, radicalisering en ‘spookjongeren’. Outsiders bouwt voort op het succes van Ibuka, de voorstelling in de klas rond het thema identiteitsvorming en vluchtelingenproblematiek die in 2015, 2016 en 2017 meer dan honderd keer werd gespeeld op vele voortgezet onderwijs scholen in de provincie Utrecht.

Outsiders ging 21 september 2017 in première en speelde op scholen tot eind december 2017. Dit najaar staat een nieuwe speelperiode gepland (sept 2018 – jan 2019).

 

Outsiders – het verhaal
Er komt een nieuwe leerling op school: David. Hij heeft elke andere school in de regio versleten en niemand lijkt te weten waarom. Terwijl zijn vader, zijn nieuwe klasgenoten en medewerkers van school hun best doen om te begrijpen wat er speelt trekt David zich meer en meer terug. Iedereen wil hem helpen, maar David wil geen hulp. Iedereen zegt dat ze er voor hem zijn, maar hij is liever alleen. David begint te spijbelen en raakt gebiologeerd door het leven aan de randen van de stad. Daar is hij dan eindelijk alleen, en is er niemand die zeurt over wat er met hem aan de hand is. Dan ontmoet hij Sam, een jongen zoals hij. Doordat hij Sam kan helpen, helpt David uiteindelijk ook zichzelf.

De voorstelling staat stil bij de vraag: Wanneer en hoe geef je aan dat je de ander (hulp) nodig hebt?