Jonga 2.0

In 2015 werkten DOX en Jazzart Dance Theatre uit Kaapstad samen aan een uitwisselingsproject met jonge getalenteerde dansers uit beide landen. Het resultaat van twee residencies in Utrecht en Kaapstad werd in beide landen getoond tijdens het Afrovibes-festival; deze korte voorstelling was daar een doorslaand succes en de hit van het festival.

In 2017 wordt het project uitgebreid tot een volwaardige voorstelling: “JONGA” en opnieuw tijdens Afrovibes in Zuid- Afrika en Nederland getoond. Daarbij is ook een korte workshop onderdeel van de presentatie.

JONGA wordt gemaakt door de broers Thomas & Erik Bos van het urban collectief 155 met de bijzondere Zuid- Afrikaanse danser Elvis Sibeko. Elvis was artist-in-residence bij DOX, won in 2015 de DOX-award als meest bijzondere en beloftevolle dansmaker in huis, en was in 2016 bij alle Nederlandse dansacademies een zeer gewilde gastdocent, dankzij zijn bijzondere en eigen danstaal en zijn ongekende energie. Samen met nog een Zuid-Afrikaanse en een Nederlandse danser presenteren zij een project over verschillende identiteiten en verschillende culturen.

Wie ben ik en wie is die ander? Wat zijn onze gewoontes en hoe oordelen we? In JONGA krijgen die observaties vorm in een hedendaagse shake van verschillende dansculturen en stijlen. Rode draad is de altijd aanwezige slag van het hart: de beat. Die zit tenslotte in ieder van ons.

JONGA (“kijken” in de Xhosa-taal) is een ontmoeting tussen dansers en dansmakers uit Nederland en Zuid-Afrika. Een frisse shake, die Afrikaanse dansstijlen met hedendaagse en urban dansvormen vermengt, en die een interessante samenhang tussen dans en video gebruikt.

“Not only did the dancers/choreographers/visual artists/sound artists work hard but it was a truly fresh and innovative piece, that would have deserved bigger audiences. Luckily for Aviwe, Elvis, Erik, Thomas and Rein then, that the work will be performed during Afrovibes 2015 in October in Europe. Probably to much larger audiences. I very much hope the collaboration between Jazzart, DOX and Afrovibes will continue and grow.”

Jonga2.0 teaser

vanuit Afrika:Een aantal 155'ers zijn nu in KAAPSTAD in Zuid-Afrika om de 2.0 versie van JONGA, gemaakt door Wij Zijn Dox, Jazzart Dance en Afrovibes op te voeren. #intercontinental #international #interracial After Kaapstad JONGA will be dropped on dutch soil. Check the Afrovibes website for dates and tickets and info [ www.afrovibes.nl ].aweh bru!with – Aviwe, Rein, Erik, Elvis, Thomas

Publié par 155 – eenvijfvijf sur lundi 18 septembre 2017

Choreografie
Elvis Sibeko, Erik Bos

Dans
Aviwe November, Elvis Sibeko, Erik Bos, Rein Luuring, Thomas Bos

Artistieke coaching
Hildegard Draaijer, Victor Mentink

Speeldata
Datum
Tijd
Locatie
28-09-2017
21:15
Tolhuistuin, Amsterdam
04-10-2017
20:30
Bijlmer Parktheater, Amsterdam ZO
05-10-2017
20:30
08-10-2017
18:00
Maaspodium, Rotterdam
09-10-2017
20:15
29-10-2017
19:30
De NWE Vorst, Tilburg