Standplaats Utrecht
©Anna van Kooij

Standplaats Utrecht is sinds half maart dé broedplaats voor een nieuwe generatie podiumkunstenaars. Het is een initiatief van Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, DOX, SPRING Performing Arts Festival en Het Filiaal theatermakers in samenwerking met SWK030. Samen werken ze aan een divers en vernieuwend makersklimaat. 

Gemeente Utrecht steunt Standplaats Utrecht financieel de komende drie jaar. “Met deze impuls onderstrepen we de waarde van talentontwikkeling voor de stad en willen we nieuwe makers voor de stad behouden. Zo bouwen we samen aan een veelzijdig en vernieuwend podiumaanbod, en nemen we als gemeente onze verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van jong talent.” aldus Kees Diepeveen, wethouder Cultuur in Utrecht.

Ruimte voor ontwikkeling
Makers kunnen in Standplaats Utrecht een tweejarig ontwikkelingstraject volgen. Zij ontmoeten andere makers, ontwikkelen hun werk en verbinden dat op nieuwe manieren met de stad. Dat alles vanuit een eigen locatie op Fort Blauwkapel. Ze kunnen gebruik maken van de diverse faciliteiten en brede kennis van de culturele instellingen in de stad.

Op die manier bouwt deze nieuwe generatie kunstenaars snel aan hun eigen netwerk in de stad, van waaruit zij een zelfstandige beroepspraktijk kunnen opbouwen. ”Met de start van Standplaats Utrecht kunnen we in gezamenlijkheid werken aan een ontwikkeling die ook door het Rijk omarmd en medegefinancierd kan worden. Dit om Utrecht als stad van makers op de kaart te zetten”, aldus Cobie de Vos, directeur Het Huis Utrecht.

2019
2018
2017
2016