STAGE VERSLAG
(c) Guido Bosua

Verslag repetitie ISK met Thomas Bos

Onze nieuwe stagiaire Fenna Kramer woonde de repetities van een van onze trainers, Thomas Bos, op het ISK bij en beschrijft hieronder haar belevenissen:

Vorige week hebben de leerlingen van het ISK kennis gemaakt met onze choreograaf Thomas. Na een voorstelronde zijn ze begonnen met een warming up. Thomas heeft de leerlingen wat basis danspasjes geleerd voorafgaande aan het lastigere werk. Om de leerlingen wat te laten wennen in de groep en aan Thomas zelf heeft hij ervoor gekozen om nog niet op klassieke muziek te dansen maar de muziek van deze tijd. Volgens Thomas is het beter om de leerlingen te laten wennen aan het dansen zonder echt op de muziek te focussen. Daarom heeft Thomas de muziek van Händel nog niet laten horen. Ze hebben deze les echt kennis gemaakt met dansen.

Vandaag, 31 januari, hebben we helaas een half uur vertraging opgelopen vóór de repetities vanwege wat productieve foutjes. Na de vertraging zijn ze begonnen met een warming up. Na de warming up heeft Thomas ze weer wat basispasjes geleerd waar je uiteindelijk zelf je eigen flow van kunt maken. Een paar oefeningen met breakdance kon natuurlijk niet missen deze middag. Vooral de jongens kunnen hier erg hun ei in kwijt. Toen de leerlingen er een beetje in kwamen en zich op hun gemak voelden kwamen ze spontaan met een aantal ideeën voor het stuk. Dansjes die zij al van tevoren al ergens geleerd hadden, konden ze nu aan Thomas laten zien.

Thomas heeft ze na deze spontane ideeën de opdracht gegeven om in 10 minuten tijd in tweetallen een stukje op te voeren van ongeveer 30 seconden. De leerlingen mochten helemaal zelf weten hoe zij dit uit wilden voeren. Na deze 10 minuten hebben zij dit laten zien. De eerste keer om te kijken wat eruit is gekomen. Daarna voor het ‘echie’: het werd vastgelegd op film.

Ik vond het erg leuk om ze zo samen te zien werken en in een korte tijd toch iets neer te zetten waarvan ze van tevoren hadden bedacht dat dit misschien niet zou lukken. Ze kwamen met creatieve dansjes en voerden deze goed uit. Opvallend was dat het beter ging toen het gefilmd werd.

Daarnaast vond ik het erg tof om te zien dat Thomas zich zo goed kan inleven in de jongeren en ze blijft motiveren ook al lukt een danspasje niet direct. Hij vond het erg goed gaan vandaag, alleen was de vertraging vervelend. Volgende week proberen we natuurlijk de volle 2 uur te repeteren. Hoe meer tijd hoe beter! Na de repetities sprak ik één van de deelnemers, Lisa, vlak voordat ze wegging.

Ze vertelde me dat dansen en zingen haar favoriete hobby’s zijn. Ze vindt het een leuk project, doet graag mee omdat ze zo van dansen houdt en ook zij vond het erg goed gaan vandaag, maar vindt het dansen wel erg lastig. Helaas houdt ze niet van klassieke muziek. Maar wat niet is kan misschien nog komen!

 

2019
2018
2017
2016