RESIDENTIE JUAN ONOFRI

vrijdag 12 februari van 18:00-22:00 uur
zaterdag 13 februari  van 14:30-17:30 uur
Locatie: UCK danszaal
Brains & Bodies (UU), DOX, Het Huis Utrecht, HKU

Opgeven voor maandag 8 februari bij:  stage@wijzijndox.nl / 030-2333155

Aan deze masterclass zijn geen kosten verbonden!

Een danser gebruikt elke vezel in zijn lichaam. Hersenen en zenuwen zorgen voor de aansturing van alle spieren. Hoe dat proces precies verloopt, is onderwerp van de neurowetenschappen. De Argentijnse choreograaf Juan Onofri Barbato laat zich in zijn dans inspireren door die neurowetenschappen. Op uitnodiging van Het Huis Utrecht en DOX komt Onofri naar Utrecht voor een residentie van 9 tot en met 26 februari 2016 rond dit thema.

Juan Onofri Barbato (1983) is Argentijns danser en choreograaf. Hij volgde dansopleidingen in Neuquén en Buenos Aires en richtte diverse gezelschappen op waaronder KM29. In zijn voorstellingen gebruikt Onofri een bewegingstaal die geïnspireerd is op inzichten uit de neurowetenschappen. Voor zijn voorstelling ‘Duramadre’ deed hij onderzoek naar “het weefsel dat ons aan de binnenkant bedekt”, in de eigen woorden van Onofri. Startend bij het hersenvlies (de ‘dura mater’) worden onze spieren en botten op hun plaats gehouden door het ‘myofasciale weefsel’, ook wel bindweefsel genoemd. Onderzoek naar dit weefsel is de kern van Onofri’s bewegingstaal. Zelf adopteert hij een begrip uit de architectuur: Tensegrity, een samenvoeging van de begrippen tension (spanning) en integrity (volmaaktheid).

‘Duramadre’, was vorig jaar te zien in de Nederlandse theaters. “Stuiptrekkende dans in glashelder concept”, schreef de Theaterkrant over deze voorstelling waarbij de lichamelijke sensatie van spieren en fascia (bindweefsel) centraal stond, met als resultaat: “Hele andere bewegingen dan we gewend zijn in de dans, een hele andere esthetiek ook”.

Op uitnodiging van Het Huis Utrecht komt Onofri in februari 2016 voor een periode van drie weken naar de stad, met in zijn kielzog danseres Amparo González Sola. Zij delen hun ervaringen bij dansopleidingen en gezelschappen; en geven workshops op het ROC Creative College, bij de HKU, bij ArteZ Arnhem en bij DOX (broedplaats voor jong podiumtalent). In de repetitiestudio werken Juan en Amparo aan nieuw materiaal voor hun voorstelling BANG!, waarvoor ze een actieve dialoog aangaan met Nederlandse dansers, choreografen en professionals als Robert Groenewald, Arno Schuitemaker en Jasper van Luijk. Op de Universiteit Utrecht zijn Juan en Amparo te gast bij het vak ‘Het Denkende Lichaam’, onderdeel van de minor ‘Brains and Bodies’ van de opleidingen Psychologie, Filosofie en Theaterwetenschap.

http://www.residentiesinutrecht.nl/residentie/juan-onofri/

Openbare activiteiten
Tijdens zijn residentie zijn er twee openbare activiteiten:

– Donderdag 18 februari: in Het Huis Utrecht vindt een panelgesprek plaats over de interactie tussen dans en neurowetenschappen. Onder de noemer ‘Another design of the body’ tonen de choreografen Juan Onofri en Arno Schuitemaker hun manier van werken, waarna zij met wetenschappers hierover in gesprek gaan. Hoe kan dans ons helpen ons lichaam en onze hersens beter te leren begrijpen? In het panel nemen in elk geval Isis Germano (media- en cultuurwetenschappen, Universiteit Utrecht) en Hans Dooremalen (filosofie, Tilburg University) plaats. Aanvang 20.00 uur, locatie Het Huis Utrecht, Boorstraat 107.

– Donderdag 25 februari: presentatie van het onderzoek naar de voorstelling BANG! door Juan Onofri en Amparo Gonzalez Sola. De makers vertellen, en tonen hun work-in-progress. Vandaag is nog geen volwaardige voorstelling te zien, beschouw deze presentatie als een kijkje in de keuken van nieuw werk. Aanvang 16.00 (waarschijnlijk), locatie Het Huis Utrecht, Boorstraat 107.

 

 

 

2019
2018
2017
2016