JONGA 2.0
Afrovibes - Tolhuistuin - 28 september sfeerimpressie © Les Adu 2017-10

Op donderdag 28 september beleefde JONGA 2.0 zijn Nederlandse première tijdens de openingsavond van Afrovibes. Het publiek reageerde erg enthousiast. De Volkskrant schreef: Jonga is een samenwerking van Zuid-Afrikaanse en Nederlandse jonge dansers, een nieuwe versie van de voorstelling die op 2015 al veel succes had op Afrovibes, volgens de organisatoren. Dat succes valt goed te begrijpen, het dansplezier spat ervan af bij dit echte ‘jongensdingetje’, van uitdagen, plagen, stoeien, spectaculaire tevoorschijnkomen in je solo. En ja: elkaars identiteit aftasten.  

JONGA gaat nu het land in en is te zien in Amsterdam ZO, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Tilburg.

JONGA 2.0 is gemaakt door de broers Thomas & Erik Bos van het urban collectief 155 met de bijzondere Zuid- Afrikaanse danser Elvis Sibeko. Elvis was artist-in-residence bij DOX, won in 2015 de DOX-award als meest bijzondere en beloftevolle dansmaker in huis, en was in 2016 bij alle Nederlandse dansacademies een zeer gewilde gastdocent, dankzij zijn bijzondere en eigen danstaal en zijn ongekende energie. Samen met nog een Zuid-Afrikaanse en een Nederlandse danser presenteren zij een project over verschillende identiteiten en verschillende culturen.

Wie ben ik en wie is die ander? Wat zijn onze gewoontes en hoe oordelen we? In JONGA krijgen die observaties vorm in een hedendaagse shake van verschillende dansculturen en stijlen. Rode draad is de altijd aanwezige slag van het hart: de beat. Die zit tenslotte in ieder van ons.

JONGA (“kijken” in de Xhosa-taal) is een ontmoeting tussen dansers en dansmakers uit Nederland en Zuid-Afrika. Een frisse shake, die Afrikaanse dansstijlen met hedendaagse en urban dansvormen vermengt, en die een interessante samenhang tussen dans en video gebruikt.

2019
2018
2017
2016