DOX X-Mas Special 2018
ATELIER MUZIEK 2017©KAMERICH & BUDWILOWITZ -EYES2_-10

 

Vrijdag 14 en zaterdag 15 december vond de jaarlijkse X-Mas special plaats. Vijftig jonge performers werkten de afgelopen maanden aan hun voorstellingen project onder leiding van regisseurs, choreografen en musici tijdens ateliers. Het programma bestond uit presentaties van de ateliers en van nieuwe residentiemakers bij DOX. Bekijk hieronder de foto’s van de DOX XMAS Booth!

Ateliers
Ieder jaar stelt het artistieke team een nieuw programma samen waarin (nieuwe) makers en (inter)nationale masters in verschillende Ateliers met jonge performers aan de slag gaan. In de Ateliers kunnen Makers, jonge talenten en professionals kunnen hier nieuwe vormen ontwikkelen, hun eigen talenten ontdekken, hun koers bepalen.

In het Atelier theater onderzoeken vijftien jonge mensen de grenzen tussen realiteit en fantasie. Regisseur Timothy de Gilde schreef geïnspireerd op romans, series, video games en bordspellen samen met de performers een nieuwe tekst. Timothy werkte dit Atelier samen met choreograaf Dalton Jansen en componist Wessel Schrik.

In een aaneenschakeling van scènes onder een soundscape van Christiaan Verbeek laat het Atelier performance van theatermaker Davy Pieters zien we hoe één gebeurtenis invloed kan hebben op de massa en hoe ons perspectief van hetzelfde evenement steeds kan verschuiven.

Anne Suurendonk, hoofdchoreografe in het Atelier dans, werkt dit jaar samen met haar collega’s van Artbeat Amsterdam Melvin Fraenk en Çağdas Gülum. Uitgangspunt is Fraenks concept Music Movement Sessions. Bewegingen worden niet ingegeven door een concept of verhaal, maar volgen op organische wijze uit de muziek. Een belangrijke rol is dan ook weggelegd voor componist Tom de Wee die live op het podium elektronische muziek speelt en reageert op de dansers.

 

Residenties
Het gehele jaar door heeft DOX-makers in residentie. Makers werken in de studio’s en worden ondersteund op artistiek, zakelijk, productioneel en/of technisch gebied. Tijdens het onderzoekstraject organiseren de makers presentatiemomenten bij DOX of in de publieke ruimte.

Liam & Feadan McCall, ofwel MC2 ontmoeten elkaar opnieuw als dans- en theatermakers. Onder coaching van Miquel de Jong en Victor Mentink creëren broer en zus McCall op onderzoekende wijze een duet en presenteren dit op vrijdag 14 december.

Zaterdag 15 december presenteren Lucinda Wessels en CJ Perez de multidisciplinaire expositie Meet Us See Everything, oftewel MUSE, die zij bij DOX ontwikkelen met coaching van Anne Suurendonk en Hildegard Draaijer. Zij maakten een selectie van hun spontane ‘captures’ in stil en bewegend beeld en bewerkten deze om een andere ervaring te creëren.

 

2019
2018
2017
2016