AFTRAP SEIZOEN 2015/16
©KAMERICH & BUDWILOWITZ-EYES2

DOX is in transitie. In de opmaat naar het volgende kunstenplan ontwikkelt DOX nieuwe plannen, waarin niet alleen de disciplines theater en dans centraal staan, maar ook de integratie van andere disciplines als performance, muziek, film en visuals. DOX zal dan ook gaan werken met een grotere poule van kunstenaars. Daarnaast zal naast de talentontwikkeling van jongeren ook ontwikkeling van jonge kunstenaars een zichtbare plek krijgen in de organisatie. Wat betekent dit voor DOX in het komende seizoen?

Ateliers

Wij zullen met ingang van dit seizoen gaan werken met een grote groep jonge (en gevestigde makers), het jaar voor de nieuwe generatie DOX’ers wordt in drieen gedeeld en in elk van deze trimesters zullen 3 DOXateliers worden aangeboden. De opzet van de DOXateliers is tweeledig. Enerzijds trainen jongeren tussen 16 en 24 jaar binnen de context van de DOXateliers hun skills, anderzijds functioneren de DOXateliers als een laboratorium en ontwikkelen makers in deze context hun voorstellingsconcepten en ideeën. Verdeeld over drie termijnen vinden er in het totaal negen ateliers plaats dit seizoen. Er wordt gewerkt vanuit verschillende disciplines, soms werken kunstenaars met verschillende achtergronden samen en vertrekt een atelier vanuit meerdere disciplines. Op die manier worden nieuwe vormen onderzocht en getoetst met de jongeren.

Elk trimester (september tot december, januari tot maart, april tot juni) volgen de jongeren een nieuw atelier en elk atelier kent een presentatie. Enkele ateliers monden uit in een festival of locatievoorstelling. De jongeren worden het hele seizoen gecoached door twee mentoren, die hen begeleiden in hun individuele ontwikkeling.

Het eerste trimester komen de disciplines Theater & Film, Dans en Performance/muziek aan bod komen. Ze zullen verzorgd worden door; Theater George Tobal, Saman Amini en Nima Mohaghegh. Dans – the100hands; Jasper Džuki Jelen & Mojra Vogelnik Škerlj en Performance en Muziek door FALT/ Bas van Rijnsoever. Meer over deze ateliers en de invulling vindt je hier: http://wijzijndox.nl/doemee/

Activiteiten in 2015/2016

RESIDENTIE ZUID-AFRIKA

Tijdens een serie bijzondere ontmoetingen snuffelen dansers en choreografen uit Zuid-Afrika en Nederland aan elkaar. JONGA / KIJKEN is een ontmoeting tussen de dansers en dansmakers van DOX en Jazzart uit Kaapstad. Een frisse shake, die Afrikaanse dansstijlen met hedendaagse en urban dansvormen vermengt. Erik Bos, Thomas Bos en Rein Luuring brachten eind augustus 3 weken door in Zuid-Afrika om met dansers, choreografen en andere makers te werken, ideeën uit te wisselen en om uiteindelijk tot iets moois te komen waarin de verschillen en overeenkomsten tussen de dansers en makers tot uiting komen. In oktober zullen de Afrikaanse dansers en makers in Utrecht zijn en zal de residentie zich hier voort zetten.
JONGA / KIJKEN
Wie ben ik en wie is die ander? Wat zijn onze gewoontes en hoe oordelen we? In JONGA / KIJKEN krijgen die observaties vorm in een hedendaagse shake van verschillende dansculturen en stijlen. Rode draad is de altijd aanwezige slag van het hart: de beat. Die zit tenslotte in ieder van ons.
CHOREOGRAFIE / DANS – Erik Bos en Elvis Sibeko
DANS – Rein Luuring, Aviwe November
VIDEO – Thomas Bos

DATA
do 8 okt 21.30 uur. Compagnietheater, Amsterdam (Double Bill met We left & Couched)
za 10 okt 20.30 uur Stadsschouwburg Utrecht (avondvullend programma)
zo 11 okt 16.00 uur. Maaspodium, Rotterdam (avondvullend programma inc. We left & Couched + AfroLosjes en Hemelbesem)

ALLEEN DE GROOTSTE NABIJHEID – COPRODUCTIE DOX & fABULEUS
I.S.M. BRAM JANSEN & RYAN DJOJOKARSO

Alleen de grootste nabijheid is een dansvoorstelling met 8 jongeren tussen 14 en 21 jaar vrij geïnspireerd op een roman uit 1809, Die Wahlverwandtschaften van Goethe. De Duitse schrijver beschrijft daarin een relatie die onder druk komt te staan wanneer het koppel een oudere jeugdvriend en een jong nichtje in huis neemt. Wat begint als een spannend experiment, ontwikkelt zich al gauw tot een explosief mengsel van verwachtingen en jaloezie. Goethe vergelijkt het gekronkel in de liefde met de botsing van atomen. De ene relatie moet wijken voor een andere alsof menselijke verhoudingen niets meer zijn dan het vluchtige chemische reacties.
Na de geslaagde samenwerking met NBprojects voor Liefdesverklaring werkt fABULEUS opnieuw samen met een Nederlands gezelschap. DOX stelt net als fABULEUS de ontwikkeling van jong talent centraal. Beide huizen vonden elkaar rond de beloftevolle jonge makers Bram Jansen (regisseur) en Ryan Djojokarso (choreograaf). Tegenover de extreem fysieke bewegingstaal van Djojokarso zet Jansen het universum van Goethe. Het resultaat is een even energieke als intieme choreografie met als kloppend hart de observaties van een jong meisje over het spel van de liefde.
Het project wordt begeleid door Hildegard Draaijer (DOX), Dirk De Lathauwer (artistiek leider fABULEUS) en dramaturg Peter Anthonissen (fABULEUS). De spelers en dansers komen uit de stal van DOX en fABULEUS.

CONCEPT EN CREATIE- Ryan Djojokarso & Bram Jansen
DANS- Misha Demoustier, Zoë Demoustier, Rune Leysen, Nathaniel Jordan, Ella Nilis, Rens Van Hoogdalem, Hanne Waerzeggers, Farrakhan Warrington
DRAMATURGIE- Peter Anthonissen
DATA
9 – 14 november STUK, Leuven (11 november première)
8 & 9 februari Theater Kikker, Utrecht
(overige data, zie www.wijzijndox.nl )

100% SELFMADE – COPRODUCTIE MAASTD & DOX
‘OVER NIETSONTZIENDE LIEFDE VOOR DANS’

Stoere gasten, van oorsprong breakers, verdiepen zich in de droomwereld van de verfijnde kunsten. Over het opgeven van je stoerheid en je comfortzone en het volgen van je hart.
Acht jonge mannen, verliefd op dansen, met verschillende achtergronden en allemaal eigenwijze laatbloeiers, jagen hun droom na: een leven als danskunstenaar. Ze vechten zichzelf een weg naar de top en proberen de wereld naar hun hand te zetten. De jongens gooien alles in de strijd: krachtpatserij, humor, virtuositeit en trucjes. Totdat ze in hun ambities het plezier, hun kostbare vriendschap en zichzelf dreigen te verliezen.
Ever Tried. Ever Failed. No Matter. Try Again. Fail again. Fail Better (Samuel Beckett).
100% Selfmade tackelt de prestatiemaatschappij door te laten zien dat tegenslagen een onverwachte bron van inspiratie kunnen zijn. Een voorstelling over vriendschap, over durven falen, over het volgen van je hart en over nietsontziende liefde voor dans.
DOX / Maas Theater & Dans werken met een team van jonge makers en dansers. Stoere gasten, van oorsprong breakers, die zich verdiepen in de wereld van de verfijnde kunsten. Samen gaan ze op zoek naar nieuwe dansvormen.
DANS- Dane Badal, Erik Bos, Thomas Bos, Liam McCall, Giorgio Costa, Mohamed Naaleye, Cris van Tol, Wouter Vrijlandt
CONCEPT- Hildegard Draaijer & Arthur Rosenfeld
CHOREOGRAFIE- Arthur Rosenfeld
SPEL- EN DANSASSISTENTIE- Niels van der Steen, Victor Mentink, Erik Bos
DRAMATURGIE- Moos van den Broek
DECOR- Ascon de Nijs
KOSTUUMS- Nicky Nina de Jong
LICHTONTWERP- Paul van Laak
VISUALS- Thomas Bos

DATA
16 & 17 oktober, Maaspodium, Rotterdam (17 oktober première)
30 november – 4 december, Krakeling, Amsterdam
10 januari, Stadsschouwburg, Utrecht
27 – 30 januari, Theater Kikker, Utrecht
(overige data, zie www.wijzijndox.nl)

(REPRISE) EPISCH – COPRODUCTIE DOX & 155 (EENVIJFVIJF)

Deze coproductie speelde vorig seizoen van april tot juni in Nederland en zal in het voorjaar van 2016 haar reprise beleven:

‘Episch: De beste tot nu toe’ van die jongens van 155. Ze hebben als iLL Skill Squad een daverend debuut gemaakt in de theaterwereld met hun voorstelling genaamd ‘155’. Op Lowlands speelden ze het dak van de overvolle ‘Juliet’, ze waren de revelatie op het prestigieuze Jonge Harten Festival en ze werden zelfs uitgenodigd te spelen op de Nederlandse Dansdagen. Als klap op de vuurpijl werd ‘155’ bekroond met de eerste André Gingras Award.
Nu zijn ze 155 (éénvijfvijf), doen er nog een schepje bovenop en worden volwassen, terwijl ze tegelijkertijd lekker kinderachtig blijven. In hun nieuwe voorstelling ‘Episch’ kunnen de jongens zich niet meer altijd achter de groep verschuilen en moeten zij hun individuele kwetsbaarheden laten zien (dit natuurlijk wel doormiddel van veel salto’s, toffe visuals, zieke breakdancemoves en vette routines). Episch dus
“Hun enthousiasme, gekoppeld aan enkele originele vondsten, werkt aanstekelijk.” (Theaterkrant)
DANS, CHOREOGRAFIE & VIDEO- Erik & Thomas Bos
REGIE & COACHING- Marjan Barlage
DANS & KOSTUUMS- Wouter Vrijlandt
DANS & TONEELBEELD- Jakob Witte
DANS & VIDEO- Rein Luuring
DANS- Liam McCall, Haico van DijK, Joey Schrauwen
DATA
17 & 18 februari, Krakeling, Amsterdam
29 april, De Meervaart, Amsterdam
(overige data, zie www.wijzijndox.nl)

WIE NIET VOELEN WIL – COPRODUCTIE DOX & FLORIS VAN DELFT

Wie niet voelen wil wordt een theatrale ervaring en een voorstelling in de net leeggekomen penitentiaire inrichting Wolvenplein (Utrecht), de plek waar tot voor kort de mensen zaten die de samenleving uitsluit. Op basis interviews met mensen uit de wereld van detentie en feiten uit journalistiek vooronderzoek geeft de voorstelling inzicht in het functioneren van een gevangenis en wat de gevolgen zijn van het straffen van veroordeelde criminelen. Met een cast van ex-gedetineerden, (oud-)bewaarders en acteurs laat De Verlichting de wereld achter de muren zien en wat de impact is van een verblijf daar.
DATA
mei 2016

2018
2017
2016