Nicole Beutler (maker)

Nicole Beutler (München, 1969) is choreograaf en theatermaker.

Na een studie Beeldende Kunst aan de Kunstacademie (Münster en München) kwam zij naar Amsterdam voor de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de AHK, waar zij in 1997 afstudeerde.

Haar werk bevindt zich op het grensvlak van beeldende kunst, theater en dans en verhoudt zich altijd tot de wereld. Haar voorstellingen zijn op muzikale wijze gecomponeerd en doordrongen van subtiele humor. Steeds opnieuw onderzoekt zij de zeggingskracht van de dans binnen de context van performance en theater.

Haar belangrijkste motivatie ligt in het verlangen om tegen ideologieën te werken en om ruimte en voorwaarden te creëren voor ontmoetingen. Deze motivatie leidt tot performance projecten, installaties, boeken, en tot het samenstellen van conferenties, lezingen en festivals. Belangrijke partner-kunstenaars zijn componist Gary Shepherd en lichtontwerper Minna Tiikkainen.

Daarnaast gaat ze vaak samenwerkingen aan met kunstenaars uit andere disciplines, zoals in de voorstelling ROLE MODEL met schrijver/regisseur Magne van den Berg.

foto: Anja Beutler