Myrthe de Witte | Ateliers

Ik vind het fijn om een deel van DOX te zijn. Dit is mijn tweede jaar dat ik Ateliers volg bij DOX en ik voel me er wel ‘’thuis’’. Ondanks dat de spelers en de makers elk atelier veranderen. Wat ook de kracht is van DOX denk ik. Die wisselingen. Steeds op zoek naar vernieuwing en andere invloeden.

DOX is de naam, maar wát DOX écht is voor mij zijn de ateliers, de makers, het artistieke team, de spelers en dansers bij DOX. En die veranderen dus elk atelier en elk jaar. Waardoor het elk jaar anders is. Ik kan ‘nu’ ook niet vergelijken met mijn vorige ervaring bij DOX. En dat vind ik fijn. Want voor mij is dit tweede jaar alles net zo nieuw als voor de spelers die vanaf dit jaar deel uitmaken van DOX.

Iedere dag is weer anders. De ene dag vind ik het moeilijk en vraag ik me soms af ‘what de fuck’ ik aan het doen ben en de andere dag heb ik het gevoel dat ik me echt nuttig heb gemaakt, voel ik me geïnspireerd. Ik denk dat je daar niet onderuit komt met het maken van ‘kunst’. Die continue zoektocht en het eindeloos proberen van dingen die je bedenkt. Het is belangrijk om een open blik te hebben en nieuwsgierig te blijven. Ik denk dat je dan heel veel aan DOX kan hebben en DOX aan jou.

Ik wilde graag terug naar DOX, omdat ik de vorige keer heel veel heb geleerd, niet alleen door te spelen maar ook van mijn makers en medespelers. Niet altijd bewust op het moment zelf, maar ook daarna nog. Dat je pas later dingen beter begrijpt. Ik vind dat interessant, dat dát daarna ook nog doorleeft. Daar ben ik naar op zoek, nieuwe ervaringen en inzichten om zo een stukje ‘’wijzer’’ en ‘’beter’’ te worden.

Nadenken over de toekomst? Ik ‘leef graag in het moment’ en heb ergens een stille wens om een geitenboerderij op Aruba te starten. Maar als ik denk aan het theaterpad dat ik op wil gaan, dan wil ik rond mijn 30e als theatermaker gevestigd zijn in Friesland. Er is zo weinig voor jongeren in Friesland, dat vind ik zo jammer. Mijn ambitie is om Friesland wat meer ‘sexy’ en ‘aantrekkelijk’ te maken met projecten voor jongeren.

Ik bedoel, ik ben zo gestoord om 3 uur te reizen naar DOX om bezig te zijn met hetgene waar ik gepassioneerd over ben. Maar er zijn vast meer jongeren in het Noorden die DOX’ers zijn, maar het of niet kunnen betalen óf het te lang en ingewikkeld vinden. Wat ik begrijp. Dus er moet meer komen daar boven in het Noorden. Misschien een tweede DOX in Leeuwarden? Hildegard?