Jason Gwen (Ambassadeur)

Mijn naam is Jason Gwen (27), geboren in Hai Phong, Vietnam, opgegroeid in Arnhem, Nederland, en Vancouver, Canada. Werkzaam als performance kunstenaar, regisseur én artistiek leider van ARNHEMS Work, een hybrid kunstgezelschap wat bestaat uit 6 alumni van de Artez Kunstacademie, van de theater, dans, muziek, mode, videografie en fotografie afdelingen.

Ik ben in seizoen 2004/2005 aangenomen bij Dox Medium en uiteindelijk heb ik in de creatie gespeeld van Dox Small, door het vele missen van de repetities bij Dox Medium. En Dox small vergde net wat minder tijd. Ik weet niet meer precies hoe ik bij Dox ben gekomen, maar volgens mij was dat via de Kunstbende.

Dox heeft een aandeel gehad bij mijn toelating op de Artez Dansacademie. Op de auditie wist ik niet eens of ik nou met de linker of de rechterhand aan de bar moest staan bij de plié’s in de klassieke ronde, en tijdens de improvisatie ronde kon ik mezelf pas echt laten zien. Ik heb mijn periode bij Dox, en daarvoor een 2 jarig theater/dans traject gelopen bij Stichting Interart ism Artez, mijn jonge identiteit, theatraliteit en bewegingskwaliteit wat kunnen uitwerken en dat kunnen laten zien. De introductie met vloerwerk van Sassan is een onderdeel van mijn bewegingskwaliteit geworden.

Mijn mooiste herrinnering aan DOX is het omringd zijn door de talenten. Ik ben dankzij DOX onderdeel van een generatie die nu grotendeels werkzaam is binnen in het (podiumkunsten) vak. Ik blijf het mooi vinden wanneer ik weer een bekende Dox naam tegen kom ik een productie.

En nu? Vanaf maart tourt de nieuwe jeugdvoorstelling COMMUNE van ARNHEMS Work in theaters en op scholen, waarvoor ik de regie en co-choreografie voor heb gedaan. Het is nog te boeken via Impresariaat Uit de Kunst. En na 3 jaar in Nederland werk uitgevoerd te hebben ben ik nu bezig om een afdeling te openen van ARNHEMS Work in Vancouver, Canada, om vanuit een ander locatie, voor een tijd werk te maken en uit te voeren.

Daarnaast sta ik 5 maart 2015 weer even op toneel met de dansconcert MOMENTUM, tijdens Verse Vis #3 in Theater Oostblok in Amsterdam.

Foto’s: 1 2 3
Fotocredits: Denise Klevering

Korte biografie:
Jason Gwen, 27, geboren in 1987 in Hai Phong, Viet Nam en groeide op in Arnhem en Vancouver.

Na de acteursopleiding aan de Vancouver Youth Theatre in Canada studeerde hij aan de dancer/makersopleiding aan de Artez Dansacademie in Arnhem. Sinds 2010 is hij werkzaam als performance kunstenaar, regisseur én artistiek leider van ARNHEMS Work. (facebook.com/ARNHEMSwork)

Als uitvoerend kunstenaar heeft hij de mogelijkheid gekregen om zijn tijd te delen met Scapino Ballet & Ellen ten Damme, Conny Janssen Danst, T.R.A.S.H, Das Letzte Kleinod (Duitsland), Nicoline van Harskamp, Jonas Staal & Vincent van Gerven Oei, Gotra Ballet, United Cowboys, Theatergroep DOX, Laurent Flament (SYTYCD NL), met gastrollen oa. in Villa Achterwerk, Spangas, het Mysterie Van en in speelfilms als Skin en Ataraxia.