Esther Porcelijn (Ambassadeur)

Esther Eva Porcelijn (1985) is toneelspeler, theatermaker en dichter. Zij was Stadsdichter van Tilburg van 2011 tot en met 2013.

Zij was speler bij DOX, studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en studeert nu filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Zij woont en werkt in Tilburg en treedt veel op met haar poëzie, korte verhalen en columns in Tilburg en door heel Nederland.

Zo was ze de afgelopen jaren te zien bij het TilT literatuurfestival in 2011, 2012 en zal zij er ook in 2013 weer te zien zijn in een performance met Tom America. Ook was zij o.a. te zien bij het 20-jarig bestaan van de Kunsthal Rotterdam, bij de Vorlesebühne in Utrecht, bij Ver’Skek in Amsterdam. Zij is vaste columnist bij TALK, een terugkerende talkshow in Theater de Nieuwe Vorst en ook van het studentenblad Univers van de Universiteit van Tilburg. Zij heeft een reeks columns geschreven voor het Brabants Dagblad en elke derde donderdag van de maand zal er een gedicht van haar verschijnen in de Tilburgse Koerier.

Zij maakt ook voorstellingen met theatergroep FRANSJE. Hiermee speelt zij door het land. Bijvoorbeeld op de zomerfestivals en het Fringe-festival. Met een drieluik dat van 2011 tot 2013 gemaakt wordt, zal ze te zien zijn in o.a. Theater Bouwkunde te Deventer en het Melkwegtheater te Amsterdam. In 2013 is FRANSJE genomineerd voor de Dioraphte Stimuleringsprijs in de categorie theater. In de zomer van 2013 speelde zij met de voorstelling “Overloop, een verhuizing” op o.a. De Parade.

Zij heeft hiervoor gespeeld in De Ingebeelde Zieke van De Utrechtse Spelen met o.a. Loes Luca, Tjitske Reidinga, Pauk Kooij, Georgina Verbaan en Mini en Maxi. Ook speelde zij bij The Lunatics en met theatergroep Kwezel speelt zij momenteel ook een voorstelling, geschreven door Maaike Haneveld en geregisseerd door Peter de Jong.

Haar gedichten zijn opgenomen in twee bundels ‘Dichterbij mijn Stad’, in 2011 en 2012, een bundeling van stadsgedichten. Haar gedichten en verhalen zijn verschenen in Brabant Literair, Tijdschrift Strak en Hollands Maandblad. In 2013 won Esther de Hollands Maandblad aanmoedigingsprijs in de categorie poëzie. Op 26 september 2013 zal haar gedichten- en verhalenbundel, ‘De Keren dat ik Verwaai’, verschijnen bij Uitgeverij TeleXpress.

Esther treedt ook op met muziek. Zo zingt ze in haar eigen revue-voorstellingen met de groep Revue Paraplu samen met Jeroen Geurts, Kyra Nelissen en Marieke Hopman, en treedt ze regelmatig op met poëzie en muziek en liedjes met Jeroen Geurts.

Vanaf 2013 organiseert zij, samen met Verse Pookoe een maandelijkse literaire avond: ‘DichterBij’ in de Rode Salon van Theater de Nieuwe Vorst en in Poppodium 013. Op deze avonden zijn ervaren en beginnende dichters, schrijvers en muzikanten te zien.