Djamila Abdalla (Ambassadeur)

DOX XS’er Djamila speelt de rol van Bodil de la Aize in de jeugdserie SpangaS. De serie wordt dagelijks uitgezonden op ZAPP. Hoe is het voor een DOX’er om dagelijks op tv te zijn en herkend te worden? Heeft Djamila de trainingen van DOX kunnen gebruiken in de praktijk? Hieronder lees je hoe ze alles heeft beleefd.

“SpangaS is nu al een paar maanden op tv en de opnames zijn achter de rug, maar ik kan er nog steeds niet echt aan wennen dat ik op tv ben. Het is gek dat mensen je herkennen, of dat je nichtje zegt: “tot morgen, tot morgen op tv”.”

Hoe ben je bij SpangaS terechtgekomen? Een vriendin van mij vertelde mij dat er een oproep stond op Kemna casting. Het leek mij leuk om eens auditie te doen voor een tv serie. Ik maakte een mooie motivatie een stuurde mijn cv op. Ik had er zin in en ging de auditie met veel plezier aan. Ik haalde het tot de 3e ronde. Toen ik werd gebeld dat ik de rol had, kon ik mijn geluk niet op en van ontlading moest ik zelfs huilen.

Toen ik hoorde dat ik de rol had gekregen had ik verschillende theaterstages, ook zat ik bij DOX. Ik moest keuzes maken omdat alles in dezelfde periode plaatsvond. Eerlijk gezegd wilde ik niet kiezen, het liefst had ik alles willen combineren, maar dat was niet mogelijk. De tijd bij SpangaS was ontzettend leuk, maar ik miste DOX wel. Als ik tijd had kwam ik graag kijken in de les.

Hoe zagen de draaidagen er uit? We draaiden ongeveer twaalf scenes op een dag. Iedere avond leerde ik de tekst voor de volgende dag, alleen de lange scenes leerde ik vaak een paar dagen van te voren. Het was wel veel tekst, maar omdat het spreektaal is, was het redelijk makkelijk te onthouden. En als je je karakter kent en echt goed naar je tegenspeler luistert, dan weet je vaak wat je karakter gaat zeggen. Onze regisseur zei altijd: “Als je echt luistert, dan hoef je de tekst niet eens te kennen”.

Een normale draaidag van SpangaS begint om 7 uur ’s ochtends. We worden opgemaakt, kleden ons aan en ontbijten gezamenlijk. 8 uur start de eerste scene en om 6 uur ‘s avonds is de dag alweer om. De draaidagen verliepen meestal goed. We hadden een draaischema waar de opnameleider zich aan moest houden, bijvoorbeeld scene één moest er binnen 45 minuten opstaan. Als we op schema waren, dan was zo’n dag zo om. We draaiden 5 dagen per week en dat 5 maanden lang. Op zaterdag en zondag waren we vrij. Het is heel fijn om 5 maanden fulltime bezig te zijn. Je zit in een goede sfeer en je kunt je karakter goed opbouwen.

Word je veel herkend? Het is bijzonder om te zien dat zoveel mensen naar SpangaS kijken en enthousiast zijn. Het is ook mooi om te horen dat mensen zich kunnen identificeren met Bodil, de rol die ik speel. Ook waren we te gast bij het programma Zapplive op Nederland 3 en stonden we in de Tina met een interview. Ik word vaak herkend door kinderen en laatst ook door een vader. Hij zei dat hij het een goed programma vond. Tot nu toe krijg ik allemaal hele leuke lieve berichtjes van familieleden, oude vrienden, of meelevende fans die zich herkennen in Bodil. Die reacties maken mij altijd heel verlegen, maar toveren ook altijd een grote glimlach op mijn gezicht.

Verschilt het acteren voor tv met het werken bij DOX? Ik vind het onderzoeken en het creatief proces van een voorstelling of een ontwikkeling bij DOX echt heel mooi. Dat fascineert mij. Voor de camera heb je veel minder tijd: je moet je tekst sneller kennen en meteen spelen. Ik hou van die afwisseling. In ieder opzicht heb ik wat gehad aan de trainingen van DOX. Van waarachtig spelen, nuances aanbrengen in emoties, je fysiek bewust gebruiken tot discipline, samenwerken, echt luisteren naar elkaar. Iedere les ga ik voldaan naar huis. Ik word bij DOX echt uitgedaagd. Iedere woensdag kijk ik uit naar de lessen. Het is fantastisch om les te krijgen van zulke inspirerende en wijze makers.

DOX heeft mij altijd gefascineerd. Ik zie DOX als een plek waar jezelf kunt ontwikkelen, waar je heel veel kan nemen en geven en kunt genieten van het vak. Het is een broedplaats voor jong talent. De mensen die bij DOX werken staan open, willen geven, willen nemen en delen. Zij hebben dezelfde passie. De sfeer die bij DOX hangt heb ik nooit ergens anders gevoeld. DOX heeft mij alleen maar meer gemotiveerd.

En hoe zit het met de toekomst? Ik zou ontzettend graag naar de toneelschool willen en door DOX ben ik een stapje dichter in de buurt van mijn droom. Ik ben ze dankbaar voor mijn dierbare tijd bij hen.