Amadou Soleman (Ambassadeur)

Op 16 jarige leeftijd sloeg Amadou, toen zijn vader door rebellen in Tafadeck (Niger) werd gedood, op de vlucht. Via omwegen kwam hij 2001 in Nederland aan. Als AMA (alleenstaande minderjarige asielzoeker) is hij eerst opgevangen in het AZC in Groningen en wat later in AZC Rheden. Toen hij meerderjarig werd, is zijn asielaanvraag afgewezen. Na enkele jaren procederen werd hij in 2004 het land uitgewezen. Een gastgezin in Arnhem heeft hem toen (tot 2009) opgenomen. 

Amadou bleef niet bij de pakken neerzitten.
Hij volgde een opleiding voor magazijnpersoneel en allerlei creatieve cursussen op het gebied van fotografie, film, toneel en ICT. In de stages hiervoor maakte hij kennis met de toneel-, film- en theaterwereld; zijn creatieve gaven waren gewekt! Vanaf dat moment wist hij wat hij wilde. Door in de jaren 2004-2009 als vrijwilliger als beroeps aan theater- en toneelvoorstellingen mee te werken bij DOX, leerde hij steeds meer van dit creatieve vak. Naast allerlei andere opdrachten, werkte hij op educatief gebied mee in verschillende film- en animatieprojecten met kinderen en jongeren, met als thema’s: creativiteit en duurzaamheid.

Vanaf 2009 woont Amadou Soleman in België bij Antwerpen. Als acteur speelt hij bij de toneelgroep Laika mee in voorstellingen in Vlaanderen, Frankrijk en Nederland. Hij is momenteel als freelancer bezig met de productie van animatiefilmpjes. Onlangs, zaterdag 23 maart 2013, heeft u Amadou als acteur kunnen zien in de NCRV Telefilm “Exit”, een filmdrama waarin vijf uitgeprocedeerde vreemdelingen besluiten zich tijdens hun uitzetting te verzetten; voor de autoriteiten staat er te veel op het spel en zij zetten alles op alles hen alsnog het land uit te krijgen.