Alex van Bergen (Ambassadeur)

Een SPEELtuin. Een te gekke plek waar ik tussen allemaal totaal verschillende talenten mocht uitzoeken, proberen, groeien, vallen, opstaan en leren. Zo herinner ik me de woensdagavonden en zondagmiddagen van het talentontwikkelingsprogramma DOX XS en later Medium.

Toen ik in de zomer van 2010 werd toegelaten, kwam dat voor mij precies op het goede moment. M’n lessen aan de Acteursschool Amsterdam voelden alweer als heel lang geleden. Na twee jaar aan het werk te zijn als acteur (o.a. bij Het Syndicaat), miste ik een plek waar ik kon spelen zonder dat daar meteen een opdrachtgever of bepaald eindresultaat aan vast zat. De lessen van Victorine, Marjan en Sassan waren een bevrijding. Maar naast al dat spel- en dansplezier ontdekte ik bij DOX dat ik ook zélf theater kon maken. Had ik mezelf altijd puur als acteur en uitvoerende gezien, maar nu kwam ik erachter dat ik ook zelf verhalen te vertellen had.

Dat kwam goed van pas toen ik in maart 2012 samen met actrice/theatermaakster Malou van Sluis en schrijver Koen Caris, de voorstelling ‘Voor wie er nog te vrezen valt’ maakte en speelde op het Café Theater Festival Utrecht. In deze korte voorstelling op en rond de bar van Grand Café Maria loopt een ruzie tussen een stelletje volledig uit de hand wanneer één van beiden het publiekelijk uitmaakt. Tot onze verbazing wonnen we de juryprijzen voor Beste Voorstelling en Meest Veelbelovende Makers. Ook ontvingen we een uitnodiging om een nieuwe, langere voorstelling te maken voor het Fringe Festival Amsterdam.

Dat werd ‘Als de Beren Komen’, waarin we het concept van in een relatie, tegelijk niet zonder en niet met elkaar kunnen, verder onderzochten. Tot onze vreugde schreven zowel de Volkskrant (‘Als de Beren Komen is een bijzondere volwassen en sterk gespeelde relatietragikomedie’) als het NRC (‘Knappe tekst, goed gespeeld, en ‘gewoon’ geestig, onderhoudend en ontroerend’) positief over onze tweede voorstelling. Nu konden we niet anders dan doorgaan. We doopten onszelf tot het gezelschap Als de Beren Komen en na een korte voorstelling in 2013 (‘De tweede zoon en andere verhalen’) is het nu tijd voor alweer onze vierde, grootste voorstelling tot nu toe: 16 oktober gaat ‘Berlin Berlin!’ in Theater Kikker in première.

Omdat we geloven in toegankelijk, nieuw geschreven theater waarin we de verhalen van nu en van onze generatie vertellen, hebben we ons voor Berlin Berlin! laten inspireren door de huidige keuzestress onder twintigers en begin dertigers en de druk die we voelen om zelf wat van ons leven te moeten maken.

In het stuk zien we hoe Jorik in 2014 zijn deur dicht doet en zich zes jaar lang opsluit in zijn huis. Zijn zus Nina begint uit wanhoop een vlog (video-blog) over wat ze meemaakt. Ze mist hem en vraagt zich af wat hij al die jaren daar doet. Jorik wordt zo langzamerhand het gezicht van een generatie en krijgt een eigen, internationale fanclub. Hij deed wat iedereen stiekem wilde; opgeven en alles achterlaten. Maar heeft hij in alle rust gedaan waar we allemaal van dromen? Al die boeken uitlezen die nog op de plank staan, alle filmklassiekers kijken, een eigen boek schrijven? Nu, in 2020, is hij terug en krijgt Nina eindelijk de kans om het aan hem te vragen. Wat doe je, als je niets doet?

Naast theater maken en spelen bij Als de Beren Komen  heb ik de afgelopen jaren met veel plezier bij andere gezelschappen gespeeld, zoals Bonheur, Teatro Munganga, het NUT, Studio de Bakkerij en heb ik film- en televisiewerk gedaan. Momenteel ben ik te zien in de musical Soldaat van Oranje, daar zal ik vanaf januari 2015 vast één van de hoofdrollen (Paul) gaan vertolken. Ik ben nog lang niet uitgeleerd en verheug me op nog heel veel jaren dollen in de speeltuin die acteren heet.

Kijk voor de speellijst van Berlin Berlin! en meer info op onze website www.alsdeberenkomen.nl

 

Korte biografie:
Na het volgen van de Acteursschool Amsterdam (voorheen Het Collectief) en diverse workshops, speelde Alex o.a. bij Het Syndicaat, Bonheur, Teatro Munganga, Theatergroep DOX, het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), Het Lab, Studio de Bakkerij en Roma B. Daarnaast speelde hij gastrollen in diverse televisieseries en was hij te zien in een groot aantal commercials en bedrijfsfilms. Sinds 2012 is hij als vaste theatermaker verbonden aan het jonge Utrechtse gezelschap Als de Beren Komen.

Sinds januari 2014 is Alex in het ensemble en als understudy voor de rollen van Erik Hazelhoff en Paul te zien in de hitmusical Soldaat van Oranje