Ateliers

Talentontwikkeling in de Ateliers

De Ateliers: noem ze de springplank, de werkplaats of het laboratorium van DOX. Drie keer per jaar stelt het artistieke team een nieuw programma samen waarin nieuwe makers en (inter)nationale masters in verschillende Ateliers met de DOX jongeren aan de slag gaan. Deze Ateliers vormen het hart van DOX met als doel dat de talenten na het ontwikkelingstraject uitstromen naar de praktijk, naar de kunstvakopleidingen of naar producties van DOX zelf. Zo wil DOX een impuls geven aan de verkleuring van de podiumkunstenwereld.

Makers, jonge talenten en professionals kunnen hier nieuwe vormen ontwikkelen, hun eigen talenten ontdekken, hun koers bepalen. Het is een experimenteerplek. Elk talent in het Atelier krijgt begeleiding op maat doormiddel van mentor- en coaching gesprekken, die zich richten op de uitwisseling van vakkennis en het evalueren van de voortgang van de deelnemer.

In seizoen ’18/’19 worden de Ateliers begeleid door theatermaker en actrice Carole van Ditzhuyzen (hoofd Ateliers), speler, maker en docent Dwayne Toemere, en multitasker Abdelhaadi Baadi. Er is geen voorstellingsdruk, maar er zijn altijd een presentaties tijdens de winter, en zomerspecial. En sommige Ateliers leiden ook gewoon tot producties op festivals of in het theater.

Elk trimester (september-december, januari-maart, april-juli) volgen de jongeren dus een nieuw Atelier. 
De DOX-Ateliers zijn van september t/m juni elke woensdag van 18.30-22.00 uur en elke zondag van 12.00-18.00 uur.

Ateliers Blok 1 '18/'19

Ateliers Najaar 2018

Theater Atelier

door Timothy de Gilde (regisseur), Dalton Jansen (choreograaf) en Wessel Schrik (componist)

‘How real is the machine you play with’

Ontmoet Ayla, Carlo, Emily, Abdulaal, Ayse-Nur, Elena, Wytze, Melvin, Sol, Mijntje, Josephine, Marlotte, Joe, Nadine, Janneke en Tijn. In dit Theater Atelier vragen zij zich af of de werkelijkheid nog voldoet aan onze verwachtingen of dat we de werkelijkheid beter af kunnen schaffen. Het kan toch allemaal veel beter en mooier?

In dit Atelier onderzoeken 15 jonge mensen de grenzen van realiteit en fantasie.

Regisseur Timothy de Gilde schreef geïnspireerd op romans, series, video games en bordspellen samen met de deelnemers nieuwe tekst. Timothy werkte dit het Atelier samen met choreograaf Dalton Jansen en componist Wessel Schrik.

 

Performance Atelier
door Davy Pieters

 ‘The History of the World ‘
“All that you thouch you change, all that you change changes you”  – Octavia E. Butler.

​In dit Atelier gaan we de evolutie van een idee laten zien. Hoe beïnvloedt dat wat we doen, maken en zien ons als mens? Als in een kettingreactie muteren we steeds door. Gebeurtenissen in gedachtes, in verhalen, in beelden, in muziek, in films. We oefenen steeds invloed op elkaar uit.

In dit Atelier vliegen we alsof we in Drone zitten over de wereld.  Met onze camera, landen en vertrekken we steeds op een nieuwe plek. We spoelen, als in een timelaps, de tijd voor en achteruit. We vertrekken steeds vanuit 1 concrete  gebeurtenis. We laten zien hoe dat evolueert en leggen verschillende levens naast elkaar. We zoomen in en zoomen uit. Kunnen we daarmee al iets over de toekomst zeggen?

Davy zal  met de talenten verschillende gebeurtenissen ombouwen tot scenes en choreografie. Het materiaal zal situationeel, choreografisch, filmisch en beeldend zijn. We zoeken naar hoe we met een groep de evolutie van een idee kunnen laten zien. We pakken we het heel filmisch aan. We gebruiken film en video technieken om scenes en dans te maken. Daarbij proberen we ook om onze een eigen soundcape te ontwikkelen.

Davy werkt samen met een filmcomponist Christiaan Verbeek en een choreograaf .

 

Dansatelier
door Anne Suurendonk en Melvin Fraenk

 MME Music Movement Experience by ArtBeat Amsterdam

ArtBeat Amsterdam, opgericht door Melvin Fraenk, is een broedplaats voor nieuw talent dat diensten, projecten en concepten initieert die focussen op de ontwikkeling en vernieuwing van de commerciële en hedendaagse kunstsector. Door een brug te slaan tussen verschillende doelgroepen en disciplines, met de nadruk op dans, wordt er een kweekvijver gecreëerd voor nieuw talent.

ArtBeat is voor iedereen, ArtBeat is van iedereen. Artbeat gelooft dat door middel van “sharing knowledge and networks” innovatieve concepten en projecten kunnen worden ontwikkeld. Bij ArtBeat staat het behoud van identiteit, authenticiteit, innovatie en de vrijheid van creativiteit van kunstenaars en talent centraal.

Een van de projecten van ArtBeat is de Music Movement Sessions, een concept van Melvin Fraenk, doorontwikkeld en uitgevoerd door dansers/choreografen Melvin Fraenk, Anne Suurendonk, Cagdas (Caggie) Gülum, en producer Tom van Wee.

MMS is een muzikale en fysieke ‘trip’, waarbij de dansers verschillende sessies ondergaan. De sessies zijn zodanig op elkaar afgestemd en verbonden, dat de danser gedurende de dag een totaalervaring beleeft. Ze komen o.a in aanraking met diverse bewegingstalen, verschillende artistieke visies en belevingen van muziek. Aan het eind van de dag zullen de opgedane ervaringen samen komen in de MMS Jam, die live wordt begeleid door producer Tom van Wee.

Voor dit Atelier nemen de makers MMS als uitgangspunt. De bevindingen en ervaringen worden getransformeerd naar een performance, met live muzikale begeleiding, en voor het publiek een belevenis; meeslepend, kwetsbaar, rauw en ritmisch, from the heart(beat).

Makers: Anne Suurendonk (hoofd choreografie), Melvin Fraenk (dans), Cagdas Gülum (dans), Tom van Wee (producer)