Ateliers

Talentontwikkeling in de Ateliers

De Ateliers: noem ze de springplank, de werkplaats of het laboratorium van DOX. Drie keer per jaar stelt het artistieke team een nieuw programma samen waarin jongeren, jonge makers en (inter)nationale masters in verschillende Ateliers aan de slag gaan. Er is geen voorstellingsdruk, maar er is wel altijd een presentatie tijdens de Specials rond kerst, voorjaar en zomer. En sommige Ateliers leiden ook gewoon tot producties op festivals of in het theater.

Elk trimester (september-december, januari-maart, april-juli) volgen de jongeren dus een nieuw Atelier. Ze worden het hele seizoen gecoacht door twee mentoren, die hen begeleiden in hun individuele ontwikkeling.
De DOX-Ateliers zijn van september t/m juni elke woensdag van 18.30-22.00 uur en elke zondag van 12.00-18.00 uur.

Ateliers Blok 3

april – juni 2018

Performance atelier

“STELL DIR VOR MORGEN NICHT AUFZUWACHEN UND ALLES IST MUSIK”, wordt een remake van de voorstelling ‘Das Lemniscaat’, een beeldende montagevoorstelling waarvoor in Berlijn onderzoek is gedaan naar de techno scene. Intrigerende materie. Hoe verhoudt techno, in feite een (monotone) constante beat, zich tot de feestende massa die elke week weer terugkomt? Hoe kun je in de beperking van de beat toch vrijheid vinden? Willen deze mensen überhaupt vrijheid vinden?
De makers van Theatercollectief Das Lemniscaat gaan materiaal maken, geïnspireerd op de ervaringen, interviews en teksten van de DOXers.

Laat je meeslepen in een extase, met constante muziek als motor. Korte beelden en flarden van scènes geven een impressie van een bizarre ondergrondse wereld. Verwacht geen catharsis. Verwacht geen conflict. Verwacht niet je grote liefde. Verwacht geen grote gesprekken. Verwacht geen eenheid. Verwacht niet jezelf te vinden. Of anderen. Verwacht geen epiloog.

Makers
Theatercollectief Das Lemniscaat maakt voorstellingen over de driften en levensdrift van de mens. Daarbij schuwen ze niet om conventionele thema’s opnieuw te onderzoeken. In hun werk zijn ze open en proberen hun eigen en elkaars (voor)oordeel steeds opnieuw te bevragen. Totale transparantie is hierbij een must.

Concept/regie: Liza Kollau, Dennie Lukkezen, Tessa Friedrich, Birgit Welink
Binnen dit Atelier wordt er met een choreograaf samengewerkt.

Spoken Word atelier

Kijk jij graag om je heen en verwonder je je om alles wat er gebeurt op de wereld? Heb je een visie over de maatschappij en een stem die je graag wil laten horen? Of ben je een performer en wil je je schrijven ontwikkelen? Hou je van taal, theater en het liefst de combinatie van deze twee?
Spoken word is de woorden van het papier halen en ze tot leven brengen. Zoals het eigenlijk altijd gebeurde, nog voor de mensen besloten om poëzie aan het papier toe te vertrouwen en het daardoor minder toegankelijk te maken. Spoken word is bam, in your face. Direct, verstaanbaar, gericht op het publiek, op de toehoorders.

Spoken word gaat verder dan traditionele voordrachtspoëzie in de zin dat het vaak een ware show wordt, gecombineerd met andere disciplines zoals muziek, theater, beweging of beeldkunst. Maar altijd met de woorden, het verhaal, als belangrijkste onderdeel.

Makers
Het atelier staat onder leiding van rapper en performer PAX en multitalent en beatboxer Abdelhadi Baaddi, samen met schrijvers, coaches en artiesten van diverse pluimage.

Theater atelier – Phaedra

Ik ging naar het altaar vannacht. Ik zag er de vrouwen dansen in het licht der toortsen, als onkuise godinnen, zij juichten om Venus, ik wou… erbij…
Phaedra is ziek. Ziek van verlangen. Vol liefde is ze, voor haar stiefzoon. Het kind van haar man. Ze wordt uit elkaar getrokken door haar verlangen en haar geweten. Pleegt ze zelfmoord of geeft ze toe aan haar driften?

Hoe verbeeld je het verlangen van dit verscheurde personage in taal, beeld en muziek? En hoe verhoudt dit zich tot onze huidige verlangens? Kunnen we die zorgeloos in deze tijd botvieren? En welke verlangens hebben consequenties? Een onderzoek naar het fenomeen verlangen aan de hand van verschillende teksten waarin de figuur van Phaedra centraal staat.

Een harde speer, gepunt.. en rond, trilt in zijn zachte hand. Ik wil het beest zijn waarop hij jaagt.

Makers
Het theater atelier wordt begeleid door theatermaker en regisseur Abdel Daoudi en producer, singer-songwriter en componiste Rosa Sanne.