Ateliers

Talentontwikkeling in de Ateliers

De Ateliers: noem ze de springplank, de werkplaats of het laboratorium van DOX. Drie keer per jaar stelt het artistieke team een nieuw programma samen waarin jongeren, jonge makers en (inter)nationale masters in verschillende Ateliers aan de slag gaan. Er is geen voorstellingsdruk, maar er is wel altijd een presentatie tijdens de Specials rond kerst, voorjaar en zomer. En sommige Ateliers leiden ook gewoon tot producties op festivals of in het theater.

Elk trimester (september-december, januari-maart, april-juli) volgen de jongeren dus een nieuw Atelier. Ze worden het hele seizoen gecoacht door twee mentoren, die hen begeleiden in hun individuele ontwikkeling.
De DOX-Ateliers zijn van september t/m juni elke woensdag van 18.30-22.00 uur en elke zondag van 12.00-18.00 uur.

Ateliers Blok 2

januari – maart 2018

SCHOPPEN

Coproductie met BonteHond
Première op Festival Tweetakt

Regel één: je bent altijd voor je eigen club.
Regel twee: je bent altijd tegen de tegenstander.
Regel drie: voetbal is oorlog en in een oorlog is alles geoorloofd.
Want één ding is zeker: als wij de bal hebben, kunnen zij niet scoren.

Voetbal is meer dan schoppen tegen een bal. Voetbal is meer dan sliden tegen een scheenbeen. Voetbal is meer dan trappen op iemands ziel. Schoppen is een theatrale voetbalchoreografie op locatie met tweeëntwintig spelers, één scheids en een reservebank. Een voorstelling waarin zelfs de scheidsrechter partijdig lijkt te zijn. En dat is heel normaal, want zeg nou zelf: tweeëntwintig spelers?! Je kan ze niet allemaal even lief vinden.

Te zien in april en mei 2018 op voetbalvelden in Almere, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Bestel je kaarten voor de voorstellingen in Utrecht via Tweetakt. De kaartverkoop van Almere, Amsterdam en Rotterdam gaat binnenkort van start.

Makers
Judith Faas, Victor Mentink en Hildegard Draaijer

 

TRANSFORMERS

The100Hands i.s.m. DOX
Première op Festival Tweetakt

In Transformers onderzoeken The100Hands met een groep DOXers hoe genderrollen invloed hebben op fysiek gedrag, aanraking en manieren van contact maken op straat. Transformers wordt een fysieke dansvoorstelling in Utrecht waarin ‘hangjongeren’ het luidruchtig en vandaliserend cliché van de groep en de daarbij behorende jongen/meisje identiteit op de hak nemen. Wanneer wordt niet geweld maar intimiteit bedreigend? Hoe vrij ben je (als jongere) om te zijn wie je wilt zijn, in de groep, in de stad, in dit land? En zit je niet per definitie gevangen als je maar probeert jezelf te bevrijden van alle clichés?
Een onderzoek naar fysieke partnering, theatrale lagen, de manipulatie van omgeving door geluid en de interactie met publiek in openbare ruimte.

Makers
Sinds 2014 maakt The100Hands, o.l.v. Jasper Džuki Jelen and Mojra Vogelnik Škerlj, interactieve dansvoorstellingen op locatie en in het theater. Het fysieke vocabulaire van dit duo komt voort uit hun achtergrond in moderne dans, partnering, martial arts en architectuur. Ze ontwikkelen een fysiek, tactiel en acrobatisch dansvocabulaire dat zich sterk verhoudt tot de ruimte. Hun open en speelse houding nodigt het publiek uit onderdeel te worden van de voorstelling.
The100Hands reist langs internationale festivals, en boekte succes in België, Egypte, Zweden, Denemarken en Duitsland. 25Feet was de eerste officiële première van dit gezelschap in Nederland, te zien op Festival Cement 2017. DOX werkt sinds 2015 samen met The100Hands.

 

AUDITIE ATELIER

Goed voorbereid naar een auditiedag… Audities zijn vaak een weg naar een droombaan of -opleiding. Maar hoe bereid je je zo goed mogelijk voor? Wat kun je verwachten? In dit Atelier staat de voorbereiding op audities van kunstvakopleidingen in Nederland en daarbuiten centraal. Met aandacht voor persoonlijke presentatie en meer inzicht in het doen van audities. En ervaren hoe je je eigen kwaliteiten optimaal kunt inzetten en laten zien.
Er wordt gericht gewerkt aan verschillende skills. Van tekstrepertoire (monologen, dialogen en tekstanalyse) tot het zelf schrijven vanuit een persoonlijke fascinatie. Van het maken van een solo, stemtraining en lied performance, tot dramaturgie, mime en het bezoeken van voorstellingen.

Het Auditie Atelier wordt gegeven door acteurs, docenten en makers die werkzaam zijn in het professionele werkveld. Daarnaast wordt er samengewerkt met bekende castingbureaus.

Begeleiding
Carole van Ditshuyzen (Hoofd Ateliers, actrice en theatermaker), Michiel Bakker (acteur en theatermaker),  Jair Stranders (docent en filosoof), Vincent van der Vals (acteur), Joep van der Geest (acteur), Werner Kolf (acteur), Timothy De Gilde (regisseur), Yorick Zwart (theatermaker en acteur), Sadettin Kırmızıyüz (theatermaker en acteur), Sanne den Hartogh (acteur), Stan Vreeken (zanger en songwriter), Maarten van Hinte (dramaturg), Fabian Santarciel de la Quintana (docent en mimograaf), Dwayne Toemere (docent en speler), Willemijn Zevenhuyzen (speler en theatermaker), Joy Wielkens (zangeres en actrice).